Valoarea achizitiilor imobiliare a scazut in Bucuresti, in trimestrul al treilea, de aproape trei ori fata de perioada similara a anului trecut, la 110 milioane euro, insa acest oras se afla printre principalele 18 piete europene unde s-au inregistrat tranzactii in domeniu, potrivit Atisreal. In al treilea trimestru al anului trecut au fost incheiate in Bucuresti tranzactii imobiliare totalizand 303 milioane de euro.
"In Bucuresti volumul tranzactiilor este de aproape trei ori mai mare decat cel din trimestrul trei din 2007, cu doar doua tranzactii incheiate. Cu toate acestea in primele noua luni ale anului, volumul tranzactiilor este inca superior celui din aceeasi perioada din 2007. Desi turbulentele internationale au efecte globale, fundamentele relativ stabile ale pietei imobiliare locale ofera inca oportunitati de investitii in Bucuresti", se arata intr-un raport privind piata investitiilor din Europa in trimestrul al treilea realizat de compania de consultanta imobiliara Atisreal, parte a grupului francez BNP Paribas.
In primele noua luni ale anului, potrivit Atisreal, valoarea tranzactiilor cu proprietati imobiliare din Bucuresti s-a ridicat la circa 715 de milioane de euro.
In ciuda valorii de aproape trei ori mai reduse in trimestrul al treilea 2008 fata de perioada similara din 2007, Bucurestiul se afla pe pozitia 12 din 18 intr-un clasament al principalelor piete europene unde au fost incheiate tranzactii imobiliare in intervalul iulie-septembrie 2008. Niciun alt oras din Europa Centrala si de Est nu se afla printre cele 18 piete luate in calcul la realizarea studiului.
Pe prima pozitia se afla Londra - zona centrala, unde valoarea tranzactiilor imobiliare s-a redus in trimetrul al treilea fata de cel din 2008 de zece ori, de la 11,2 miliarde de euro la 1,4 miliarde de euro. Urmatoarea plasata este zona centrala din Paris, unde tranzactiile au scazut la doua miliarde de euro. Locul trei este ocupat de Barcelona, unul dintre cele doua orase europene care au inregistrat cresteri ale tranzactiilor imobiliare in trimestrul trei. Astfel, in Barcelona valoarea tranzactiilor a crescut in perioada analizata de cinci ori, la 600 de milioane de euro. Din cele 18 piete analizate doar Madridul a mai inregistrat o crestere a valorii tranzactiilor, de la 241 milioane de euro la 420 milioane de euro.
"De fapt, in 13 dintre cele 18 orase analizate, volumul investitiilor a continuat sa se reduca rapid fata de nivelul din trimestrul al doilea din 2008. Turbulentele de pe pietele financiare plus reducerea creditarii au continuat sa adanceasca impactul asupra pietelor tranzactiilor imobiliare din Europa in al treilea trimestru", se arata in raport.
Astfel, valoarea tranzactiilor imobiliare din Europa din primele noua luni ale anului s-a redus cu 61% fata de 2007, de la 77,2 miliarde de euro la 30,3 miliarde de euro.
Potrivit analistilor Atisreal, numarul redus al tranzactiilor a fost determinat in primul rand de discrepantele dintre vanzatori si cumparatori in ceea ce priveste preturile proprietatilor. Astfel, vanzatorii care nu erau fortati sa vanda si-au retras proprietatile de pe piata, reducand numarul tranzactiilor.
Pentru sfartitul anului, analittii Atisreal estimeaza o continuare a cresterii randamentelor de vanzare a proprietatilor si o corectie a preturilor, care ar putea sa sustina activitatea investitorilor pe acest segment. Cu toate acestea, autorii studiului mentioneaza ca pe termen scurt nu se va inregistra o recuperare a scaderii pietei, avand in vedere ca degradarea indicatorilor macroeconomici va continua mai multe trimestre.