Bucovina atrage in fiecare an cu 10-15% mai multi turisti decat in anii trecuti, iar dintre acestia nemtii si olandezii sunt cei mai mari amatori de vizitat plaiuri moldovenesti. De altfel, mai ales doritorii de senzatii tari nu pot nega ca Bucovina nu este patria lor, din moment ce aici pot practica foarte multe sporturi extreme. Din pacate insa, in acest an, din cauza inundatiilor, numarul turistilor a scazut cu 50%.

Claudiu Bradatean, directorul executiv al Asociatiei pentru Turism Bucovina, ne-a spus ca „in fiecare an numarul turistilor straini care viziteaza Bucovina creste cu aproximativ 10-15%“. Trebuie spus ca o mare parte dintre vizitatorii straini vin din Germania, Olanda, Franta, Italia, Israel si chiar Danemarca. Autoritatile locale din Bucovina spun ca 2004 a fost un an de varf in ceea ce priveste dezvoltarea turismului rural. Numai ca, din pacate, in acest an incasarile au fost foarte mici din cauza inundatiilor care au facut ca numarul turistilor sa scada in medie cu 50%.

Plai cu senzatii tari

Amatorii de senzatii tari pot veni cu incredere in Bucovina. Turismul activ si sporturile extreme dau ca rezultat sigur senzatiile tari. River Rafting este preferat mai ales de turistii romani care platesc 700.000 de lei vechi pentru 5 ore de plimbare cu barca pneumatica pe Bistrita. Potrivit directorului executiv al Asociatiei pentru Turism Bucovina, „river rafting a intrat in serviciile turistice din Bucovina de doi ani si reprezinta o curiozitate mai mult pentru turistii romani decat pentru turistii straini“. Alte doua sporturi extreme foarte cautate sunt tiroliana (parcurgerea distantei dintre doi versanti pe o coarda din otel) si via ferrata (parcurgerea distantei dintre doi versanti pe doua coarde paralele). Pentru aceste din urma sporturi, taxa este aproape simbolica, respectiv 50.000 de lei vechi de persoana.
Dupa practicarea atator sporturi extreme este binevenita o plimbare linistitoare cu Mocanita sau „Hutulca“, dupa cum ii spun localnicii. Reintrata recent in circuitul turistic, Hutulca sau Mocanita este o incantare mai ales pentru turistii straini care vin in grupuri mari (maximum 36 de persoane) platesc 400 de euro pentru tot grupul. Plimbarea se face cat mai lent cu putinta si pe o distanta de 3 kilometri si jumatate.

800.000 de lei vechi, tarif mediu de cazare

Cazarea in zonele din Bucovina (Suceava, Gura Humorului, Vatra Dornei, Ciocanesti, Frasin) nu este foarte scumpa, variind de la
800.000 de lei vechi in hotel de 2 stele, pana la 1,9 milioane de lei vechi in hoteluri de 3 si 4 stele (tarif cu mic dejun inclus). La pensiunile de 2 stele, preturile sunt intre 600.000 de lei vechi si 700.000 de lei/persoana.
Cei care vin in Bucovina poposesc si in manastiri. Preturile de aici sunt foarte mici, este multa liniste si foarte multa curatenie. De pilda, pentru cateva zile de cazare in chiliile Manastirii Dragomirna, se platesc 300.000 de lei vechi de persoana.

Majorarea TVA va impinge turismul spre colaps

Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) solicita Guvernului pastrarea actualei cote de TVA pentru turism, spunand ca o cota de TVA de 22% „ar avea consecinte dezastruoase pentru industria ospitalitatii din Romania si ar determina scoaterea sa definitiva de pe piata internationala“. Mai mult decat atat, ei cer Executivului sa acorde facilitati fiscale industriei de profil. „Toate marile puteri economice ale lumii impulsioneaza incomingul, deci atragerea turistilor straini. Asa procedeaza Franta (care a primit 76 de milioane de turisti), Marea Britanie sau Spania. Pe de alta parte, tarile vecine Romaniei - Bulgaria, Ungaria, Croatia sau Slovacia - cu o oferta concurenta, practica tarife mult mai avantajoase. Guvernele acestor state depun eforturi financiare pentru ca produsul turistic sa fie ieftin pe piata concurentiala si au o strategie de dezvoltare a turismului pe termen lung. In prezent, nu exista cale de mijloc, ci doar doua optiuni: a fi o destinatie turistica sau a iesi de pe piata“, se arata intr-un comunicat al ANAT.