ßapte din cele opt regiuni ale Romaniei se vor plasa printre ultimele 15 zone din UE din punct de vedere al nivelului produsului intern brut pe locuitor, nord-estul Romaniei fiind considerat cea mai saraca regiune din spatiul comunitar, sustin datele statistice al UE. Pe de alta parte, regiunea orasului Bruxelles, unde se afla sediul Comisiei Europene, este cea mai competitiva zona europeana.

Comentand datele statistice al UE, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, spune ca in ultimele 15 regiuni din Europa se mai afla si zone din Bulgaria, o regiune din Polonia si o alta din Slovacia.
Cauza pentru care regiunea de Nord-Est a Romaniei va deveni cea mai saraca zona din UE este faptul ca inregistreaza o valoare a PIB pe locuitor de doar 21,7% din media Uniunii.
La polul opus, Bucurestiul este cea mai dezvoltata regiune din Romania, cu un nivel al PIB/locuitor reprezentand 55% din media UE, aproape dublu fata de celelalte zone din Romania. In celelalte zone, valoarea PIB pe locuitor reprezinta mai putin de 30% din media UE, respectiv 29% in Regiunea Nord-Vest, 25,6% in Sud-Est, 25,5% in Sud-Vest si 24,4% in Sud-Muntenia. Zonele Centru si Vest au rezultate mai inalte, respectiv 32,3% din media europeana si 34%.
Bucurestiul a inregistrat un salt sustinut in ultimii ani, de la un nivel de pornire de 30% din media UE, iar Voinea estimeaza ca aceasta regiune va atrage cele mai multe fonduri structurale.

Cele mai mici venituri din UE

Pe de alta parte, cu exceptia Bucurestiului, romanii au cele mai mici venituri disponibile din Europa din cauza cresterii creditarii din ultimii ani.
In ceea ce priveste somajul, Romania se plaseaza sub media UE, care a fost anul trecut de 9%, dar are un grad mai inalt de neangajare la nivelul tinerilor. Astfel, 20,2% din populatia intre 15 si 24 de ani nu are un loc de munca, fata de 18,7% in UE.

Finlanda, cea mai competitiva tara

Un studiu realizat de specialisti din mediul universitar, preluat de Reuters si citat de NewsIn, a plasat orasul Bruxelles in topul celor mai competitive regiuni din UE. Clasamentul a fost realizat de specialistii universitatilor Sheffield din Marea Britanie si George Washington din Statele Unite. Ei au utilizat un indice al competitivitatii calculat in functie de volumul investitiilor si de rata somajului in sectorul de cercetare si dezvoltare, dar si in functie de numarul de cereri pentru patente.
Specialistii au luat in considerare calitatea si gradul de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier si feroviar, traficul aerian de marfa si de pasageri, dar si indicatori precum productivitatea muncii, produsul intern brut pe cap de locuitor, nivelul veniturilor si rata somajului. Uusimaa, o regiune din Finlanda care include Helsinki, dar si sediul celui mai mare producator mondial de telefoane mobile Nokia este a doua zona europeana in functie de competitivitate.
Pozitiile urmatoare in clasament le ocupa regiunea oraselor Paris si Stockholm. Doar doua regiuni din cele zece state care au aderat la UE in 2004, respectiv Praga si Bratislava, se numara printre primele zece zone cu cel mai avansat grad de competitivitate din Europa.
Zonele geografice cu cea mai scazuta competitivitate se afla in Slovacia, Estonia, Lituania, Ungaria, Republica Ceha si Polonia.
Cea mai competitiva tara este, conform studiului, Finlanda, depasind Luxemburg, Elvetia si Norvegia, iar la polul opus se situeaza tarile baltice si Polonia.