Brokerajul de credite este o activitate relativ noua in Romania, ea fiind lansata pe piata bancara autohtona in anul 2003, odata cu infiintarea companiei Gemini Capital Consult, devenita in urma cu un an Kiwi Finance, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Anca Bidian, directorul general al acestei companii. Brokerul de credite sau consultantul cum mai este el numit reprezinta un intermediar intre banca si client, care lucreaza intotdeauna in beneficiul clientului, desi este platit de banca, a aratat oficialul Kiwi Finance.

Aparuta ca o curiozitate in lumea financiar-bancara mioritica, activitatea de brokeraj de credite, lansata in Romania in urma cu 5 ani de firma Gemini Capital Consult este foarte raspandita in tarile capitaliste cu vechime, in special pe continentul nord-american unde 90% din creditele acordate persoanelor fizice sunt contractate prin intermediul unui broker de credite. In Europa Occidentala ponderea brokerajului de credite este si aici foarte importanta, atingand 40-60% din totalul creditelor acordate de catre bancile comerciale populatiei. In Europa Centrala aceasta pondere este de 20-30 de procente din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, iar in Romania activitatea este inca una de nisa, desi in ultima vreme ea a captat interesul institutiilor bancare, ale clientilor si mai ales al presei, a precizat Anca Bidian. De fapt, brokerul de credite, sau consultantul cum mai este el numit, cauta pentru clientul sau banca ce i se potriveste cel mai bine. Printre avantajele majore ale apelarii la un astfel de broker se numara beneficierea de o consultanta financiara de specialitate, faptul ca acesta se deplaseaza in locatiile indicate de client, pentru a se intalni cu acesta si mai ales faptul ca intocmeste dosarul pentru accesarea creditului, deplasandu-se in locul clientului la diferite banci si alte institutii de creditare, scutindu-l astfel pe client de numeroase si obositoare drumuri.

Comisionul la sold calculat anual poate depasi dobanda unui credit

Obiectivitatea brokerului se pastreaza prin plata sa, indiferent catre ce banca se indreapta clientul, a specificat directorul general al Kiwi Finance. Cu toate ca Kiwi Finance nu are, deocamdata, incheiate protocoale de colaborare (de la care primeste un venit) decat cu 13 banci, comisionul fiecarui consultant al sau este platit indiferent de banca unde clientul sau a incheiat contractul de creditare, adica si in situatia in care respectiva banca nu plateste (pentru ca nu are contract de colaborare) firmei Kiwi Finance onorariul pentru serviciul prestat de a-i aduce noi clienti. Prin acest procedeu interesul clientului nu este afectat de un eventual interes al brokerului de a-l sfatui sa acceseze credite de la banca cu care Kiwi Finance are semnat un protocol. Cei mai multi clienti ai Kiwi Finance sunt persoane cuprinse intre 28 si 40 de ani, cu venituri medii de peste 1.100 RON, care acceseaza credite de nevoi personale cu sau fara ipoteca, a mentionat Bidian. Brokerul de credite poate deveni un consultant financiar pentru toate veniturile si cheltuielile unei familii, putand-o sfatui sa-si investeasca banii in cele mai rentabile plasamente. De asemenea, consultantul Kiwi Finance consiliaza clientul in toata perioada premergatoare semnarii contractului de creditare, atentionandu-l asupra unor costuri ascunse ale creditarii, cum ar fi comisionul aplicabil la sold, care, calculat anual, poate deveni mai mare decat dobanda, precum si asupra unor alte prevederi ale contractului de creditare care se pot transforma in capcane pentru client, daca ele nu sunt cunoscute sau nu sunt bine intelese de catre acesta, au adaugat specialistii Kiwi Finance.