Printre cele mai aspre norme impuse de UE se numara si cele din domeniul securitatii alimentare. Una dintre masuri, ordinul Autoritatii Sanitar Veterinare care stabileste in ce conditii pot fi vandute de catre micii producatori produsele de origine animala, va intra in vigoare de maine. Micii producatori agricoli vor putea insa comercializa in orice piata produsele de origine animala care sunt inregistrate ca fiind traditionale. Mai mult, conform ultimelor masuri luate ieri de ANSVSA, taranii vor putea sa-si mai vanda produse de natura animala in pietele din afara judetului pana la jumatatea lui iulie.
In afara produselor pe care ne-am obisnuit sa le gasim pe tarabele din piete, vom putea cumpara si altele, mai putin comercializate pana acum, cum ar fi toba de casa, chisca, magiunul, caltabosul sau rachiul de fructe.
Ministerul Agriculturii pune la dispozitia micilor producatori agricoli cate o lista pentru fiecare judet cu produse considerate a fi traditionale.
Spre exemplu, printre produsele traditionale ale judetului Buzau se numara branza de burduf, carnatii afumati de Plescoi, pastravul afumat, pastrama de oaie si covrigii buzoieni. Chiar daca lista produselor este destul de generoasa, pe toata raza judetului nu sunt decat 18 producatori de astfel de specialitati care au fost autorizati.
Judetului Maramures i s-a aprobat o lista cu produse printre care se numara painea de malai taraneasca, oloiul de casa, cascavalul, horinca si palinca de mere.
Singurul produs traditional al judetului Tulcea este considerat a fi branza telemea, fabricata de patru producatori autorizati.
Daca intalniti in piata tarani din judetul Mehedinti, trebuie sa stiti ca singurele produse considerate traditionale in acest judet sunt foile de placinta, telemeaua, cascavalul, painea de casa si colacii de Sarbatori.

Cele mai multe produse traditionale, la Sibiu

Cele mai multe produse traditionale se pare ca se gasesc in judetul Sibiu. Printre acestea se numara zacusca ardeleneasca, berea, mierea de albine, pasta de mici, cremvurstii, diverse sortimente de paine, printre care painea cu cartofi si bineinteles traditionala branza de Sibiu. Pe de alta parte, tot in Sibiu se gasesc si produse mai putin sau deloc cunoscute cum sunt lichia cu varza sau hencles cu smantana ori branza de vaci.
In Iasi, produsele traditionale sunt lactatele, cum ar fi diferite sortimente de cascaval, lapte batut sau urda.
De la maramureseni puteti cumpara slanina, pasta de mici, toba, diverse sotimente de cascaval sau branza de burduf.
Pe de alta parte, Timisul, Constanta, Oltul sau Giurgiu se numara printre judetele care nu figureaza cu niciun tip de produs traditional.

Cum vand taranii europeni?

Potrivit statisticilor, in Romania, peste 50% din consum are la baza asa-numitul schimb direct. Cu alte cuvinte, romanii prefera sa cumpere o bucata de branza, de exemplu, mai degraba din gospodaria unui taran decat de la un magazin.
In Uniunea Europeana exista prevederi diferite privind zona in care micii producatori pot sa-si vanda marfurile.
In Franta, de exemplu, acestia au voie sa vanda produsele facute in gospodarie pe o raza de 80 de kilometri.