La numai doua luni de la numirea sa in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Alro, Pierre Baillot a demisionat. Conducerea Vimetco a anuntat ca in scurt timp actionarii vor alege un nou presedinte.

Situatie tensionata la Alro Slatina. Soarta companiei si a angajatilor celui mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est este zdruncinata din nou. Recent ales in fruntea Consiliului de Administratie (CA), Pierre Baillot si-a dat demisia saptamana trecuta, fapt care vine la scurt timp dupa valul de demisii care au avut loc la nivel de societate in ultimele trei luni.
Grupul olandez Vimetco, care detine Alro Slatina, a decis anul trecut reducerea de capacitati si de personal la fabrica si, dupa ce mii de slatineni au iesit in strada, protestand impotriva deciziilor luate de conducere, situatia actuala a companiei nu da semne ca lucrurile ar intra pe un fagas de normalitate. Prins intre tensiunile sociale, primul care a cedat presiunilor a fost presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Alro, Christian Wust. Acesta a parasit "carma" in decembrie 2008, dupa cel de-al doilea protest al aluministilor. Pe 29 decembrie 2008, in locul sau a fost numit ca presedinte interimar al CA Pierre Baillot. La scurt timp, si Rolf Steinemann, membru in CA, si-a dat demisia, locul acestuia fiind luat de Frank Muller. Dupa valul de demisii, in CA au mai ramas: Frank Muller, Marian Nastase, Gheorghe Dobra, directorul Alro, si Adrian Manaicu. Peste aproximativ 30 de zile va avea loc Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor.

Comunicare oficiala

Desi surse din fabrica au afirmat ca Baillot parasise conducerea CA inca din 16 martie, reprezentantii Alro au refuzat sa ofere detalii. Abia vineri, 20 martie, pe site-ul companiei a aparut o informare oficiala in acest sens: "Consiliul de Administratie al Vimetco a anuntat astazi ca Pierre Baillot a parasit toate functiile in cadrul grupului. Frank Muller a fost numit Chief Executive Officer (presedinte al CA - n.r.) provizoriu. Consiliul de Administratie a decis sa recomande numirea lui Vitaly Machitsky ca nou presedinte al CA si a lui Frank Muller ca un nou membru in Consiliu, la adunarea detinatorilor de actiuni".
Tot vineri, vicepresedintele combinatului de aluminiu Alum Tulcea, Leslie Leibenguth, a demisionat din functie, potrivit unui comunicat transmis pietei Rasdaq. Combinatul de aluminiu Alum Tulcea este controlat prin intermediul Alro tot de grupul Vimetco. La sfarsitul lunii trecute, conducerea fabricii slatinene a anuntat ca va reduce productia totala cu aproximativ 25% si ia in calcul chiar diminuarea personalului, in 2009, in contextul crizei internationale, care a dus la o scadere a pretului aluminiului si la reducerea cererii pe piata.

Temeri

Decizia lui Baillot de a parasi conducerea CA atrage o serie de semne de intrebare in opinia liderilor sindicali. O parte dintre acestia, dar si angajatii Alro se tem ca Vimetco va inchide si alte hale de electroliza si ca multi salariati vor ramane fara locuri de munca. In acest context, multi dintre aluministi nu mai au incredere ca Alro Slatina ar mai putea fi salvata. "Nu stim ce sa mai credem. Informatiile se schimba de la o zi la alta. De curand aflaseram ca nu se va mai inchide nici o hala si ca Baillot anuntase o noua organigrama la Alro, care cuprindea in jur de 2.987 de angajati. Apoi, prin fabrica oamenii vorbeau ca Baillot primise ordin ca pana la sfarsitul anului sa mai ramanem 2.100-2.200 de oameni. Nu stim ce sa mai credem!", spuneau cativa dintre angajatii societatii.
La Alro, majoritatea muncitorilor sunt unici intretinatori de familie. "Este rau, avem copii, avem rate si greutati. Daca e asa cum se aude, va fi foarte greu! Nu putem sa facem fata obligatiilor catre stat si catre banci, daca nu avem serviciu. Ce sa facem? Sa dam in cap cuiva pentru o bucata de paine ca sa o ducem copiilor? Cei de la Vimetco se gandesc numai la ei, la noi, nu! Nu le pasa ca avem familii, le pasa numai de buzunarele lor. Piata aluminiului este instabila si de ce sa piarda ei banii castigati pe spinarea noastra?", spuneau revoltati alti angajati ai Alro.
Faptul ca Baillot a "capitulat" i-a lasat fara replica si pe liderii sindicali. In situatia de fata, ei privesc cu scepticism viitorul companiei Alro. "Decizia lui Pierre Baillot este inexplicabila. Nu imi dau seama de ce sa fi recurs la un asemenea gest! Niciodata nu a dat vreun semn ca ar dori sa renunte la conducerea Consiliului de Administratie. Nu stim ce va mai fi de acum inainte", a declarat Ion Draghia, liderul Sindicatului Alroproduct.