Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, si-a anuntat ieri candidatura pentru functia de primar al municipiului Oradea din partea PNL. Desi intentia de a intra in cursa pentru Primarie se vehicula de mai mult timp, Bolojan si-a anuntat candidatura doar dupa sondarea electoratului oradean. Rezultatele studiului au aratat ca Ilie Bolojan are sanse reale de a ocupa scaunul de edil-sef. De asemenea, Biroul Permanent Teritorial al PNL a votat candidatura lui Bolojan pentru Primaria Oradea. In timp ce Mihai Groza, candidatul PD-L, si-a desemnat doar doi "locotenenti" pentru administrarea orasului, Bolojan s-a prezentat in fata presei cu o echipa formata din 27 de persoane, membri de partid si nume din viata publica locala.
Gestul lui Ilie Bolojan de a-si prezentat candidatura la hotelul "Vulturul Negru" a fost simbolic. "Am dorit sa-mi lansez candidatura in acest hotel, care este un simbol al orasului, ca sa arat ca Oradea nu are nevoie de alte simboluri, ci trebuie sa le conserve si sa le valorifice pe cele pe care le are deja", a precizat candidatul PNL, cu trimitere directa la actuala si fosta conducere a Primariei Municipiului Oradea, care a initiat proiecte hazardate estetic si ineficiente economic. "Candidez pentru Oradea deoarece municipiul are nevoie de o schimbare a modului in care este administrat orasul. Cei care detin azi conducerea Primariei sunt prizonierii unor obiceiuri si metehne care au dezavantajat orasul fata de alte capitale de judet cu care suntem in competitie", a spus Bolojan. Candidatul PNL a mai spus ca actuala putere locala nu a facut prea multe pentru atragerea investitiilor, cum s-a procedat in alte orase precum Cluj-Napoca, Arad sau Timisoara, ba chiar a incercat sa puna orasului "un filtru imbacsit care sa-i controleze dezvoltarea".
Candidatul PNL a declarat ca experienta acumulata pana acum in calitate de consilier local si judetean, prefect si secretar general al Guvernului ii da increderea ca va face o treaba buna. Totusi el a admis ca nu le stie pe toate, de aceea, impreuna cu echipa sa, pe care a prezentat-o ieri, spera sa devina o alternativa la modul in care e gestionat azi orasul si sa contribuie la relansarea orasului Oradea.
Din "echipa lui Bolojan" fac parte, alaturi de liberali ca Lucia Varga, Mihai Manea, Dan Octavian sau Daniel Negrean, si nume cunoscute ale vietii publice locale, cum ar fi Hadrian Borcea, coordonator al SMURD Bihor, Paul Iacobas, director programe de turism la CRSE, Ramona Novicov, critic de arta si specialist in monumente istorice, Nicolae Morgovan, presedintele BNS Bihor, Dacian Palladi, consultant in afaceri, si Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Municipal "Gavril Curteanu", pana nu demult potential candidat al PD-L pentru postul de primar.
Bolojan este convins ca urmeaza o cursa electorala dura, dar a subliniat ca este pregatit sa castige. "Sub sloganul 'Impreuna relansam Oradea', vom avea zece directii principale pentru rezolvarea problemelor orasului. Angajamentul lui Ilie Bolojan este ca "pentru fiecare dintre aceste directii, pregatim, pana la jumatatea lunii aprilie, proiecte concrete cu care ne vom prezenta in fata oradenilor" . Cele 10 directii prezentate succint sunt: ordine, transparenta si orientare catre cetatean, dezvoltare economica durabila, mediul de afaceri, dezvoltare regionala si turism, infrastructura si urbanism, protectia mediului, sanatate, educatie, social, cultura si monumente istorice. "Nu vom fi nihilisti. Vom arata si ce s-a facut bine in Oradea, dar si cat au costat lucrarile care s-au facut, ce s-a facut prost si se putea face bine, ce nu s-a facut si se putea face", a mai spus in incheiere candidatul liberal la Primaria Oradea.
La lansarea candidaturii lui Bolojan, a participat conducerea PNL in frunte cu presedintele Cornel Popa, dar si fostul senator PD Radu Tarle. Acesta din urma ne-a declarat ca este foarte posibil sa intre curand in PNL Bihor, purtand negocieri cu conducerea PNL pentru inregimentarea sa.