Lipsa acuta de terenuri din Capitala ii determina pe multi investitori imobiliari sa recurga la diverse metode pentru a-si spori afacerile. Asa ca "unii prefera sa plateasca 2-3 milioane de euro unei societati situate in oras pentru a demola si a construi pe acel loc imobile de lux", explica analistul imobiliar Daniel Peia.
Investitorii pe segmentul de lux "vor cere insa pentru un metru patrat construit in oras intre 3.000 si 5.000 de euro", adauga Peia. Cum apartamentele de lux au suprafete de cel putin 100 de metri patrati, valoarea unei astfel de locuinte va porni de la 300.000 de euro. Prin urmare, "adevarata clasa de lux va locui in oras, iar cei care acum locuiesc in Pipera, in vile de 150.000 de euro, vor deveni clasa de mijloc", mai spune Peia.
Tendinta construirii de locuinte pentru segmentul de lux se observa cu ochiul liber. Din ce in ce mai multe cladiri "vechi" se demoleaza prin oras pentru a face loc unor imobile de lux. Cu toate acestea, "dezvoltatorii de proiecte rezidentiale si-au indreptat atentia si asupra locuintelor pentru clasa medie, unde metrul patrat costa intre 850 si 1.000 de euro", potrivit unui alt analist imobiliar.

Apartamente ieftine doar la inceput

Daca intentionati sa cumparati o locuinta noua, cel mai bine este sa actionati repede, inainte ca proiectul construirii acesteia sa demareze. ßi asta pentru ca veti beneficia de un pret redus pentru cumpararea ei. Desi dezvoltatorii de proiecte rezidentiale au anuntat preturi cuprinse intre 800 si 1.000 de euro pentru un metru patrat, "la jumatatea anului viitor, acelasi metru patrat va costa in jur de 1.300-1.400 de euro", atentioneaza Peia. Motivul preturilor mai mici de la inceperea proiectului este ca dezvoltatorii au atunci doar 5-10% din fondurile necesare demararii afacerii. Asa ca pentru a face rost de bani, vand mai ieftin la inceput. Pe masura ce se ridica fundatia si dezvoltatorii obtin credite bancare, pretul pentru un metru patrat creste si el, explica Peia. Este si cazul vilelor din cartierul Triumph, situat in apropierea soselei Bucuresti-Targoviste. La inceputul construirii acestora in 2004, pretul era de doar 59.000 de euro pentru o vila. In decurs de numai sase luni, pretul unei vile a ajuns la 150.000 de euro, afirma Daniel Peia. Acesta estimeaza ca si in cazul locuintelor scoase la vanzare la Targul Sphera Building Center preturile vor urca cu 40-50%, sau poate cu un procent si mai mare, tinand cont ca ne vom integra in Uniunea Europeana.