Garda Financiara se va ocupa numai de controlul operativ, in timp ce Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) se va ocupa de controlul fiscal, se arata intr-un proiect de act normativ, care ar putea ajunge in Guvern pana la sfarsitul acestui an. „Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in general, se afla intr-un proces de restructurare. O schimbare importanta este separarea clara a atributiilor intre Garda Financiara si Fisc. Desi fac parte din aceeasi institutie, sunt structuri cu atributii diferite. In trecut, au fost situatii in care activitatile acestor institutii s-au suprapus. Noul act normativ privind ativitatea Garzii Financiare este intr-un stadiu final.
Cea mai importanta atributie a Garzii Financiare va fi combaterea evaziunii fiscale“, a declarat Sebastian Bodu (foto), presedintele ANAF. El a adaugat ca, desi se impune o delimitare stricta a atributiilor, trebuie sa existe o colaborare intre aceste institutii.
„Actiuni comune ale Garzii Financiare si ale Autoritatii Nationale a Vamilor au inceput deja, fiind inregistrate rezultate imbucuratoare.
Sunt in pregatire activitati care vor avea un impact foarte mare, in special in lupta impotriva contrabandei“, a mai spus seful ANAF.