Fosta directoare a AFP Craiova, Maria Filip, si adjunctul Vicentiu Iordache au castigat in instanta suspendarea ordinului ANAF prin care erau indepartati din functii. Avocata celor doi face o dezvaluire socanta: asa-zisele demisii ale directorilor scrise la presiunea sefului ANAF nu au fost inregistrate la fisc.
Maria Filip, ex-directorul Administratiei Finantelor Publice (AFP) Craiova, Maria Filip, si adjunctul acesteia, Vicentiu Iordache, au obtinut in instanta suspendarea executarii unui ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) prin care erau inlocuiti din functii. Teoretic, de astazi cei doi ar trebui sa-si reocupe functiile. Practic, mai sunt cateva proceduri de urmat. "Am fost instiintati ca au castigat in instanta. La randul nostru, vom trimite o adresa la ANAF, care va decide ce se va intampla", a declarat Silviu Dumitru, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Povestea debarcarii celor doi din functii a trezit multe suspiciuni privind modul de lucru al presedintelui de atunci al ANAF, Sebastian Bodu. Pe 30 noiembrie 2006, seful ANAF a venit la Craiova pentru promovarea campaniei "S-o facem legal" in randul tinerilor. Acesta a facut si o vizita inopinata la fisc, iar ulterior a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca sefii AFP Craiova si-au dat demisiile pentru ca au avut incasari slabe la buget. In saptamana care a urmat evenimentului, Filip si Iordache au fost greu de gasit. Surse din conducerea fiscului au spus atunci ca cei doi directori si-ar fi scris demisiile la insistentele lui Sebastian Bodu. Dupa cateva zile, au instiintat prin fax ANAF ca renunta la demisii. Neasteptata reactie i-a pus in incurcatura pe reprezentantii ANAF, care au spus ca "demisia este un act unilateral si irevocabil".
Asa-zisa demisie era, de fapt, o cerere de mutare pe alte functii in cadrul fiscului.
Pe functiile ramase libere au fot numiti, pana la organizarea unui concurs, Zaharia Corbeanu - director, si Lili Saptelei - adjunct. Maria Filip si Vicentiu Iordache au fost incadrati consilieri la AFP Craiova.
Cereri neinregistrate
Lucrurile nu s-au oprit insa aici, pentru ca fostii directori au apelat la instanta, unde au atacat ordinul prin care au fost schimbati din functii. Pe 8 februarie 2007, Curtea de Apel Craiova a decis suspendarea ordinului emis de ANAF, insa procesul continua pentru desfiintarea acestui act si repunerea in functii. Avocata fostilor directori este Maria Majina, fosta sefa a juristilor din DGFP Dolj, care a declarat: "Astazi (ieri - n.r.) era ultima zi in care ANAF mai putea face recurs. M-am interesat si nu s-a formulat recurs. Din partea ANAF, la un singur termen s-a prezentat cineva cu delegatie de la DGFP Olt". Avocata a dezvaluit si ce se intamplase, de fapt, cu demisiile-cereri. "Cererile de mutare pe alte functii nu erau inregistrate nici la DGFP Dolj si nici la ANAF. Nefiind inregistrate, erau mai mult acte private si consider ca nu aveau valoare. In ordinul de inlocuire din functie a celor doi se precizeaza 'avand in vedere cererile'", a completat Maria Majina. Solicitarile celor doi directori erau asemanatoare, cu toate ca acestia discutasera separat cu Sebastian Bodu. "Si daca erau demisii, ele trebuia sa produca efecte la 30 de zile de la inregistrare. Or, acele acte nu sunt inregistrate nicaieri. ANAF nu a recunoscut nici ca ar fi primit prin fax instiintarea ca cei doi s-au razgandit. Am considerat ca este un abuz de putere si am cerut instantei desfiintarea acelui ordin. Am si martori ca le-a fost viciat consimtamantul celor doi", a mai spus Majina.