Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, vrea salarii de mii de euro pentru angajatii institutiei. Acum nu trebuie sa intelegem ca tot personalul ANAF va incasa lunar cateva mii de euro.
Bodu a sustinut ieri in fata senatorilor Comisiei pentru buget-finante un amendament al Codului de procedura fiscala prin care angajatii ANAF care verifica companiile multinationale vor avea salarii de cel putin 3.000 de euro. El a declarat ca "angajatii care stau la birou si examineaza un dosar cat doua dulapuri" trebuie sa primeasca salarii mai mari decat consultantii privati.
Bodu a adaugat ca ANAF si-a propus sa angajeze persoane care lucreaza in mediul privat si sunt foarte bine platite. "Un consultant care lucreaza la o firma independenta privata e platit cam in jur de 3.000 de euro, iar noi trebuie sa dam ceva mai mult", a declarat presedintele ANAF. El a mai aratat ca o firma de consultanta care pregateste un dosar fiscal al unei multinationale ia onorarii "de la 100.000 de euro in sus". De asemenea, Bodu a spus ca Administratia Financiara trebuie sa incaseze niste taxe, la fel cum face Consiliul Concurentei pentru prestarea unor servicii foarte complicate. Taxele respective vor fi de la 10.000 de euro, pentru depunerea cererii la ANAF de catre o companie multinationala, si pana la 15.000-20.000 de euro, pentru solutionarea dosarului fiscal.
Aceste sume, "in mare parte, s-ar duce la persoanele care lucreaza dosarele ca sa dea o solutie", a aratat seful ANAF.