HotNews.ro informeaza: Premierul a informat Senatul ca proiectul bugetului pe 2012 va fi depus dupa finalizarea discutiilor cu FMI si CE. Vicepresedintele Senatului: "nicio scuza nu justifica nedepunerea la termenul prevazut de lege"

Primul-ministru Emil Boc a informat luni conducerea Senatului, printr-o scrisoare, ca depasirea termenului de transmitere a proiectului legii bugetului de stat pe 2012 si a bugetului asigurarilor sociale a fost cauzata de prelungirea discutiilor cu Fondul Monetar International si cu Comisia Europeana dupa data de 15 octombrie, informeaza Agerpres. Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat la finalul sedintei Biroului Permanent, ca "nicio scuza nu justifica nedepunerea la termenul prevazut de lege a celor doua proiecte".
Din scrisoarea premierului reiese ca proiectele au parcurs pana pe 15 octombrie toate etapele calendarului bugetar insa nu au fost depuse deoarece, pe 20 octombrie, a avut loc reuniunea CE de la Bruxelles in cadrul careia s-a discutat prognoza de toamna a indicatorilor macroenonomici. Aceasta prognoza va fi publicata pe site-ul UE la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie.
"Potrivit prevederilor legii responsabilitatii fiscal-bugetare, cadrul macroeconomic pe baza caruia se stabilesc principalii indicatori bugetari, respectiv veniturile, cheltuielile si deficitul bugetului general consolidat trebuie sa fie in concordanta cu prognozele Comisiei Europene. Prin acordurile semnate de catre Romania cu CE si cu FMI s-a convenit ca toti indicatorii macroeconomici vor fi discutati si conveniti cu reprezentantii acestor organisme. Astfel, cele doua proiecte vor fi transmise Parlamentului dupa definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cat si dupa discutarea atat a indicatorilor macroeconomici, cat si a proiectelor de buget cu expertii FMI si CE care vor incepe la 25 octombrie a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre Romania si FMI", scrie premierul in scrisoarea inaintata Parlamentului.