La hotelul Dacia Sud din statiunea Mamaia au avut loc ieri lucrarile Consiliului National al Blocului National Sindical. La intalnirea delegatiilor sindicale ale BNS sosite din intreaga tara au fost prezenti si liderii BNS Dumitru Costin si Matei Bratianu. Cu aceasta ocazie, Dumitru Costin, presedintele BNS, a tinut sa afirme ca dupa ce s-a reusit la Uzina Dacia Renault de langa Pitesti o "greva exemplara prin care s-a recredibilizat miscarea sindicala romaneasca", o "pseudogreva organizata dupa aceea a aruncat in derizoriu sacrificiul a 8.000 de membri de sindicat de la Dacia Renault efectuat timp de 20 de zile".

La randul sau, Matei Bratianu, presedintele Federatiei Sindicatelor Posta Romana si un alt lider al BNS a spus ca "avem acum sansa de a elabora contractul colectiv de munca pe ramura Posta-Telecomunicatii". In cadrul discutiilor generate de raportul de activitate al Biroului Executiv al BNS, Bratianu a spus ca federatia sindicala pe care o conduce a incheiat parteneriate cu PNL, PSD si PD-L prilejuite de alegerile locale. "Nu iubim nici un partid pentru ca nu avem incredere in nici unul, dar nu vrem sa ne facem dusmani in randul partidelor politice", a declarat Matei Bratianu. Cat despre scandalul produs in societate si mai ales in sanul ierarhiei preotesti din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, intentia unor preoti de a se organiza in sindicate, Bratianu a precizat ca a purtat discutii pe marginea acestui subiect cu mitropolitii Teofan si Laurentiu Streza. "Consideram ca nu este de resortul BNS sa se amestece in activitatea interna a Bisericii Ortodoxe Romane, insa putem sa asiguram asistenta preotilor organizati in sindicat in relatia lor cu Departamentul Cultelor si cu consiliile judetene". In alta ordine de idei, Dumitru Costin a afirmat ca "institutia dialogului social din Romania este in moarte clinica", intrucat Consiliul Economic si Social nu mai functioneaza de cateva luni si organizeaza din cand in cand sedinte nestatutare.

Demonstratie de amploare, in septembrie

De asemenea, presedintele BNS a mai spus ca potentialul de organizare sindicala este foarte mare la momentul actual, in special la nivelul celor 1,4 milioane de fermieri romani care pot fi atrasi in miscarea sindicala a BNS. "Ii putem sprijini pe fermieri organizati dupa modelul francez in obtinerea de subventii", a specificat Costin. Totodata, Dumitru Costin a mai afirmat ca trebuie pregatite si evaluate efectivele sindicale in vederea organizarii in luna septembrie a.c. a unei puternice si mari demonstratii la Bucuresti. Motivele acestei mari demonstratii il constituie cresterea preturilor, diminuarea standardului de viata al salariatilor romani si nu in ultimul rand aparitia unor modificari ale Codului Muncii in favoarea patronilor. "Vrem sa scoatem cat mai multi oameni in strada la Bucuresti la inceputul acestei toamne", a adaugat liderul BNS.