In ultima vreme, Banca Nationala a Romaniei (BNR) este des criticata de oamenii de afaceri si mai ales de exportatori din cauza lipsei de predictibilitate a cursului valutar. Pentru ca nu exista prognoze ale variatiei cursului valutar (n. red. - lipsa de predictibilitate), exportatorii spun ca le este periclitata activitatea si cer un curs de schimb, daca nu fix, cel putin previzibil. Intr-un interviu acordat Reuters, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a afirmat de curand ca Banca centrala va mentine regimul de flotare controlata pentru moneda nationala pentru inca cativa ani, dupa ce a trecut, in aceasta luna, la un regim de tintire directa a inflatiei. Cu alte cuvinte, viceguvernatorul Bancii centrale ne anunta ca leul se va situa fata de euro si de celelalte valute intr-un raport dat de cerere si de oferta, ca orice alt pret, iar BNR va interveni pe piata valutara ori de cate ori considera ca este necesar.
Potrivit lui Popa, prin noua strategie adoptata de BNR, institutia va publica trimestrial rapoarte privind tinta inflatiei pe parcursul urmatorilor doi ani, ceea ce va duce la cresterea transparentei si a credibilitatii institutiei.
„Noutatea consta in caracterul predictibil al politicii monetare si in transparenta sa, intrucat vor fi publicate estimarile BNR privind inflatia pentru opt trimestre, alaturi de o analiza care va prezenta riscurile si beneficiile“, a spus Popa. Viceguvernatorul a afirmat ca banca va continua sa foloseasca interventiile limitate asupra ratei de schimb valutar. „Vom continua sa operam, in urmatorii cativa ani, in cadrul unui regim de flotare a ratei de schimb, utilizand parametrii mai flexibili stabiliti inca din noiembrie 2004“, a mentionat oficialul BNR.
Analistii estimeaza ca Romania nu este pregatita inca pentru un regim de flotare libera a cursului, ca urmare a deficitului de cont curent si a riscurilor privind intrarea in tara de fonduri speculative. Oficialii BNR au precizat ca vor incerca sa reduca inflatia la nivelul de 7-7,5% pana la finele acestui an, fata de 9,3% la sfarsitul lui 2004. ¥inta stabilita pentru anul viitor va fi majorata pana la 6,5%, in cazul in care Guvernul va majora TVA de la 19% la 22%.