Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a prezentat ieri Raportul trimestrial asupra inflatiei, care marcheaza oficial trecerea la regimul de tintire directa a inflatiei in Rominia, de la strategia de tintire a agregatelor monetare. in esenta, Raportul urmareste tendinta inflatiei de la inceputul anului 2005, analizeaza cauzele acesteia si prezinta reactiile Bancii Centrale si perspectivele posibile legate de evolutia inflatiei pina la sfirsitul anului 2006. Potrivit Raportului, in prima parte a anului 2005, procesul de dezinflatie a inregistrat o intrerupere temporara, iar incepind cu trimestrul trei procesul de dezinflatie a fos reluat.
Cauzele opririi temporare a dezinflatiei au fost, potrivit Raportului, majorarea preturilor administrate, a accizelor si a pretului petrolului, mentinerea excesului de cerere agregata si de lichiditate, cresterea veniturilor disponibile, complementar de dinamica creditului in valuta. Banca Nationala a reactionat, intervenind pentru sterilizarea excesului de lichiditate si atenuarea potentialului inflationist al acestuia. De asemenea, a redus gradual rata dobinzii de politica monetara, a mentinut un nivel prudent al acesteia care reflecta necesitatea atenuarii riscului intrarilor excesive de capital cu potential volatil, dar si conservarea anticipatiilor privind continuarea dezinflatiei. BNR a procedat si la o ,”inasprire”, a regimului rezervelor minime obligatorii prin largirea bazei de aplicare asupra tuturor pasivelor in valuta (30 la suta din total pasive), pentru a tempera expansiunea accelerata a creditului in valuta a luat, de asemenea, masuri de limitare a expunerii debitorilor (totalul ratelor datorate sa nu depaseasca 40 la suta din venit), insotite de alte masuri cu caracter prudential. Raportul apreciaza ca perspectivele evolutiilor macroeconomice sint pozitive, iar inflatia se va apropia treptat de tinta de 5 la suta, la sfirsitul anului 2006, in conditiile in care nivelul de 19 la suta al Taxei pe Valoarea Adaugata va ramine neschimbat. Intervalul de variatie al nivelului inflatiei este stabilit la plus/minus un punct procentual. Potrivit surselor autorizate din BNR, Guvernul a fost informat ca, in 2005, inflatia va fi de 7,5 la suta, iar pentru 2006 tinta de inflatie este de 5 la suta, in cazul in care nu va fi majorata Taxa pe Valoarea Adaugata. Daca nivelul TVA va creste de la 19 la 22 la suta, inflatia va fi de 6,5 la suta in 2006. Potrivit acelorasi surse, ,”mesajul pe care doreste sa-l transmita Raportul este unul pozitiv - economia creste, dezinflatia a fost reluata, iar la sfirsitul anului vor fi atinse obiectivele propuse " . Documentul avertizeaza si asupra evitarii oricarei stimulari suplimentare a cererii agregate.
,”Cresterea Produsului Intern Brut s-a temperat, insa accelerarea dinamicii consumului, in comparatie cu cea a investitiilor, evidentiaza nevoia de a evita orice stimulare suplimentara a cererii agregate. Raportul mentioneaza si presiunile inflationiste pe termen scurt, cum sint majorarea preturilor administrate si cresterea temporara a preturilor la unele produse alimentare, ca efect al inundatiilor.
Raportul arata ca, in ipoteza in care politica fiscala, cea a veniturilor si cererea externa nu vor influenta semnificativ excedentul de cerere agregata, atingerea tintei de inflatie pentru 2006 va presupune cresterea restrictivitatii conditiilor monetare, iar Banca Nationala va utiliza toate instrumentele de politica monetara in acest sens.