Â¥inta de inflatie pentru 2006, stabilita la 5%, ar putea fi modificata in sus, in functie de mai multi factori, respectiv calendarul de aliniere a preturilor administrate si politica fiscala pentru anul viitor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
a€žCea mai mare vulnerabilitate este in viziunea mea claritatea in ceea ce priveste calendarul de ajustare a preturilor administrate. Daca imi propun 5% inflatia, o dublare a preturilor la gaze, care au urcat de la 150 de euro la 260 de euro pe piata internationala, imi schimba de la 2% la 3% contributia la preturile de consum pe acest segmenta€œ, a explicat Isarescu, prezent la sfarsitul saptamanii trecute la un seminar pe teme economice care a avut loc la Sinaia.
Banca centrala pregateste pentru perioada urmatoare un set de clauze de exonerare, respectiv situatii independente de BNR, pentru care isi rezerva dreptul de a modifica tinta de inflatie. Printre acestea figureaza si preturile internationale la materii prime, in principal petrol.
Pentru 2005, tinta rectificata a Bancii centrale este de 7,5%, cu acelasi interval de variatie de un punct. Estimarile analistilor, inclusiv cele ale BNR, plaseaza inflatia de la finele anului spre limita superioara a bandei, respectiv peste 8%.