Romanilor li se ingreuneaza din ce in ce mai mult accesul la creditele in valuta. Aceasta ca urmare a deciziei Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, care a hotarat zilele trecute majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in valuta de la 30% la 35%. ßefii BNR au hotarat totodata si intarirea controlului lichiditatii si a masurilor de temperare a expansiunii creditului, asta pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere.
Dar ce inseamna pentru cetateni aceste noi masuri ale BNR? In primul rand trebuie spus ca, in perioada urmatoare, se va observa o crestere a dobanzilor pentru creditele in valuta. Cu alte cuvinte, se vor scumpi creditele in valuta. Un al doilea efect il va constitui incetinirea consumului de credite in valuta convertibila.
Banca centrala si-a motivat masurile prin faptul ca apreciaza cresterea consumului ca fiind nesustinuta, evolutie care reclama restrictivitate sporita din partea intregului complex de politici economice in vederea continuarii pe termen mediu si lung a procesului de dezinflatie. Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA), este de parere ca masurile BNR sunt necesare pentru efectele pe care pot sa le produca pe termen scurt, pentru a reduce inflatia, insa ele sunt impotriva tendintei pe care trebuie sa o aiba politica bancara romaneasca, de scadere a dobanzilor in general. Voinea mai considera ca o consecinta a unor astfel de masuri poate fi deprecierea cursului de schimb. Potrivit analistului GEA, deprecierea cursului va fi determinata de diferenta dintre dobanzile in lei fata de cele in valuta. (M.V., M.C.)