Banca Nationala a Romaniei va continua politica de reducere a dobanzilor, dar acest proces trebuie corelat in raport strict cu evolutia inflatiei, a declarat ieri in cadrul unui seminar Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
De altfel, oficialul BNR crede cu tarie intr-o scadere a dobanzilor in perioada urmatoare, repetand ca singura conditie necesara se leaga de continuarea trendului dezinflationist. "Vom continua scaderea dobanzilor daca dezinflatia continua, si noi credem ca va continua", a apreciat ieri viceguvernatorul bancii centrale a Romaniei. "Nu uitati ca din 2005 incepem procesul de tintire directa a inflatiei", a mai aratat Popa. Singura problema ar putea fi o crestere a presiunii inflationiste la acest sfarsit de an, a remarcat oficialul BNR.
Tot el a mai spus ca BNR a procedat si va proceda cu prudenta in cazul scaderii dobanzilor. "Chiar daca inflatia din prima parte a lui 2004 ar fi permis o reducere mai mare a dobanzilor, noi n-am facut-o", a mai afirmat reprezentantul bancii centrale. Popa a apreciat ieri, intr-un seminar pe tema scaderii dobanzilor in perspectiva liberalizarii contului de capital, ca "anticipatiile pietei au un rol mare in scaderea dobanzilor".
In iulie anul viitor, Banca Nationala urmeaza sa introduca politica de tintire directa a inflatiei. Pentru anul in curs, tinta de inflatie a fost stabilita la 9%, dar pe parcursul anului oficiali ai BNR au estimat ca ea se va situa in cele din urma intre 9 si 10%, fiind totusi o inflatie de o singura cifra.