Majoritatea analistilor cred ca Banca Nationala nu va modifica dobanda-cheie si nici rezervele minime obligatorii. Banca centrala are nevoie de o perioada de analiza de la ultima sedinta.
Saptamana aceasta, pe 6 mai, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se va intalni in cadrul sedintei de politica monetara pentru a discuta si a lua eventuale masuri necesare in contexul actual.
In aceste conditii, analistii au declarat ca banca centrala nu va lua nici o masura majora in ceea ce priveste dobanda-cheie, ca, de altfel, nici referitor la rezervele minime obligatorii.
Cu toate acestea, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank, a declarat ca am putea sa asistam totusi la o reducere a dobanzii-cheie cu 0,25%, acesta atragand atentia ca, desi unii analisti si-au modificat scenariul, date fiind conditiile actuale, acesta si-l mentine la aceasta cifra. In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii (RMO), Chidesciuc anticipeaza ca BNR nu va mai umbla la ele, astfel RMO la valuta si la lei ar putea ramane la acelasi nivel, cu toate ca ar fi nevoie de o reducere a rezervelor la lei pentru ca in felul acesta ar fi sustinuta mai mult economia romaneasca, a precizat reprezentantul ING.
"In sedinta din 6 mai ne asteptam ca banca nationala sa faca o reducere a dobanzii-cheie cu 0,25%, insa nu cred ca va lua nici o decizie referitoare la rezervele minime obligatorii, cu toate ca ar fi nevoie de o reducere a RMO la lei pentru ca in felul acesta ar fi ajutata economia", a declarat, pentru Curierul National, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank.

"Este de dorit ca BNR sa isi faca mult mai clar cunoscute intentiile"

Pe de alta parte, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, nu preconizeaza nici o modificare a dobanzii-cheie si nici a rezervelor minime obligatorii in sedinta de miercuri. "Banca centrala va mentine dobanda-cheie si nici nu va opera vreo modificare in ceea ce priveste rezervele minime. Cred ca acum BNR are nevoie de o perioada de analiza dupa sedinta din martie si nu va actiona in nici un fel momentan", a declarat, pentru Curierul National, Lucian Anghel.
Pe de alta parte, reprezentantul ING Bank a atras atentia ca se asteapta ca BNR sa ia o serie de masuri care sa insemne un control mult mai ferm al lichiditatii. "Banca Nationala ar trebui sa anunte operatiuni mai dese si un calendar public si dinainte cunoscut de bancile comerciale. Este de dorit ca BNR sa isi faca mult mai clar cunoscute intentiile, asa cum fac si celelalte banci centrale, pentru ca acum este multa incertitudine in piata la acest capitol. In acest moment, bancile nu stiu cum sa isi gestioneze lichiditatile pentru ca nimeni nu stie incotro sa se indrepte", a subliniat Chidesciuc.

BRD se asteapta la o scadere a dobanzii-cheie

BNR ar trebui sa reduca rata dobanzii-cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara atat timp cat creditarea ramane scazuta, in pofida lichiditatii ridicate din piata, declara saptamana trecuta presedintele-director general al BRD SocGen, Patrick Gelin, citat de NewsIn.
"Nu este o problema in privinta rezervelor minime obligatorii, ci a ratei dobanzii, in conditiile in care lichiditatea exista in prezent", a spus Gelin. Acesta a precizat ca, odata cu aprobarea acordului cu FMI in luna mai, spera ca banca centrala sa reduca dobanda de politica monetara, insa se asteapta la o "reducere graduala".
Pe de alta parte, acordul cu FMI ar trebui sa duca la o stabilizare a cursului de schimb, ceea ce ar permite BNR sa aiba o marja mai larga de actiune in politica monetara.
"In mod normal, cursul leului ar trebui sa se stabilizeze. Nu conteaza atat de mult nivelul, ci stabilitatea cursului de schimb", a precizat directorul general al BRD.