Banca Nationala a Romaniei (BNR) vine cu vesti bune pentru romani, estimand ca ritmul anual de crestere a preturilor va cobori la 5% in perioada imediat urmatoare, dupa ce la finele anului era de 6,56%. Datorita evolutiei favorabile a inflatiei, banca centrala a hotarat in sedinta de luni sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8% pe an la 7,5%. Prin urmare, este de asteptat ca bancile sa reduca nivelul dobanzilor la depozite, dar si la credite, iar moneda nationala sa se deprecieze fata de euro.

"Evaluarile statistice indica o consolidare a procesului de dezinflatie care este previzionata a se reflecta in reducerea ratei medii anuale a inflatiei pana la nivelul de 5% in perioada imediat urmatoare", se arata in comunicatul Consiliului de Administratie al BNR.
Aceasta estimare, precum si reducerea inflatiei intr-un ritm mai rapid decat se anticipa au stat la baza deciziei BNR de a micsora nivelul dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale. "Rata medie anuala a inflatiei a coborat la 5,8% in februarie de la 6,56% in decembrie 2006 si 9% in februarie 2006", se mai arata in comunicatul BNR.
La decizia BNR a contribuit si cresterea economica de 7,7%, sustinuta de o majorare robusta a investitiilor si, intr-o masura relativ mai mica, de expansiunea consumului. De asemenea, BNR aminteste de incetinirea ritmului de creditare a populatiei si firmelor pentru a cincea luna consecutiv, in conditiile temperarii cresterii imprumuturilor in lei si ale unei anumite reveniri a dinamicii creditelor in valuta.
Reamintim ca in sedinta din 9 februarie BNR a mai redus dobanda de referinta cu 0,75 puncte procentuale, aceasta coborand de a 8,75% la 8% pe an.

Prima reactie: deprecierea leului

Reducerea dobanzii de politica monetara a con-dus ieri la deprecierea monedei nationale in raport cu euro. Astfel, un euro a fost cotat ieri de BNR la 3,3678 lei, fiind cu 98 de lei vechi mai scump fata de cotatia de luni, cand valora 3,3579 lei.
Banca centrala arata ca din perspectiva conditiilor monetare de ansamblu conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, in contextul aprecierii mai pronuntate a monedei nationale din ultima perioada, precum si al eliminarii unor masuri administrative de temperare a dinamicii creditului neguvernamental. Desi pe termen scurt per-spectivele inflatiei s-au imbunatatit, inclusiv la nivelul anticipatiilor, riscurile legate de o posibila relaxare a politicilor de venituri si fiscala si de o majorare in continuare a deficitului de cont curent impun aplicarea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare.
In aceste conditii, BNR a hotarat mentinerea nivelului actual al ratelor rezer-velor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv 40% pentru resursele in valuta si 20% pentru cele in lei. BNR va continua sa monitorizeze evolutiile indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in vederea atingerii tintei de inflatie din acest an (4% cu un interval de variatie de +/- 1 punct procentual), dar si pentru consolidarea procesului de convergenta la moneda euro.