BNR a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6 la suta la 3,5 la suta si estimeaza pentru 2011 o rata a inflatiei de 2,7 la suta.
De asemenea, guvernatorul BNR a reconfirmat tinta de inflatie de trei la suta propusa pentru 2011 si a spus ca pentru 2010 tinta ramane de 3,5 la suta. Pentru 2010, nivelul inflatiei este aproximat la 3,5 la suta, cu o variatie de plus/minus unu la suta.
Mugur Isarescu a apreciat ca incertitudine se va mentine in ceea ce priveste evolutia inflatiei in Romania, cu toate ca incertitudinile de pe plan politic au disparut, si a catalogat anul 2010 ca fiind unul greu. "Ramanem intr-o arie mare de incertitudine, cu toate ca am scapat de incertitudinile politice, a fost elaborat si programul de guvernare, s-a stabilit relatia cu FMI.
Cu toate acestea, incertitudinea ramane mare", a spus Isarescu.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordului de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.