Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5% si estimeaza pentru 2011 o rata de 2,7%.
Tintele de inflatie pentru acest an si 2011 au ramas aceleasi, de 3,5% plus/minus un punct procentual, respectiv 3% plus/minus un punct procentual.
"Va fi si in ianuarie un impact negativ de la pretul petrolului. Am rectificat astfel semnificativ si prognoza pe acest an. Mai mult de o cincime din impactul inflationist provine dintr-o masura administrativa", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
El a mai aratat ca si la nivelul combustibililor, unde preturile se comporta rigid, va exista un impact similar celui de anul trecut.
Potrivit prognozei BNR, inflatia CORE 2 ajustat va scadea semnificativ in acest an, dar in 2011 va reveni la valori mai ridicate.
Isarescu a punctat ca la inceputul anului viitor este posibil ca inflatia sa intre sub intervalul de variatie tintit.
Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, in contextul unei cresteri a preturilor cu 0,3% in decembrie fata de noiembrie, dar BNR a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv.