In doar cateva zile, apetitul romanilor de a se imprumuta in valuta va fi temperat prin noi restrictii impuse de Banca Nationala a Romaniei. Analistii spun insa ca inventivitatea bancilor comerciale isi va spune cuvantul si acum. De altfel, Banca centrala a mai incercat in urma cu un an sa limiteze creditarea, dar fara prea mult succes.
Greii din BNR au discutat ieri in consiliul de administratie posibilele variante de limitare a creditului in valuta. Punerea la colt a creditelor in valuta are ca scop reechilibrarea raportului dintre economisirea in lei si creditarea in moneda nationala, pe de o parte, si depunerile in valuta si imprumuturile straine, pe de alta parte.
Una dintre masurile gandite de Banca centrala ar putea fi obligativitatea bancilor comerciale de a acorda credite in functie de fondurile proprii. Fondurile proprii reprezinta suma dintre capitalurile sociale detinute de banci si rezervele constituite, iar valorile sunt in cele mai multe cazuri de cateva ori mai mici decat soldul creditelor. Pentru a continua finantarea in valuta, bancile ar trebui sa-si majoreze fondurile proprii, adica sa-si suplimenteze capitalul social. Alta varianta ar fi modificarea normelor privind calculul solvabilitatii, prin incadrarea riscului aferent creditelor in valuta intr-un palier superior. Adica, pentru a avea un efect asupra creditarii, riscul ar putea creste la peste 100%. Iar in aceste conditii, o serie de banci cu expunere pe credite in valuta vor inregistra un grad de solvabilitate sub 12%. Banca centrala a luat in calcul si modificarea regulilor de provizionare, prin conditii mai stricte pentru finantarile in valuta, ceea ce ar duce la o crestere consistenta a costurilor si implicit a dobanzilor la valuta. Pe langa normele prudentiale, BNR ar putea apela si la o majorare a nivelului rezervelor minime obligatorii constituite de banci in raport de resursele atrase in valuta. In prezent, institutiile de credit plaseaza la BNR o cota de 30% din depozitele in lei, iar Banca centrala intentioneaza sa majoreze plafonul pana la 35% sau chiar 40%.

Isarescu: Conditiile nu vor fi restranse la creditele ipotecare

Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea ca masurile in cauza nu vor afecta creditele pe termen lung - ipotecare-, fiind vizate doar cele pe termen scurt.
„Cu exceptia exportatorilor si a imprumuturilor ipotecare, probabil ca vom strange conditiile la creditele in valuta si, in ultima instanta, vom aplica o cota majorata la rezervele minime obligatorii in valuta“, preciza Isarescu.

Exista si o veste buna: inventivitatea bancilor comerciale

Voci din mediul bancar sustin ca toate masurile luate de BNR sunt de prisos. Pentru ca vor aparea noi produse bancare pe piata, iar creditul va ramane disponibil si de aceasta data. De altfel, BNR a mai incercat si anul trecut sa mai taie din pofta romanilor pentru credite in valuta, dar bancile au gasit portite de scapare pentru a-si multumi clientii.