Tinta aderarii Romaniei la zona euro ramane 2015, a declarat, marti, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, potrivit NewsIn.
"Noi am mentinut tinta pentru 2015 si, deocamdata, ramane in picioare. Pacat este ca numai BNR a luat foarte in serios aceasta problema a aderarii la zona euro. Am format un comitet de aderare la zona euro, am reusit sa atragem si MFP in acest comitet. Se intruneste de doua ori pe luna. Maine este, de exemplu, o reuniune a comitetului respectiv. Discutam teme legate de aceasta aderare, facem analiza a unor momente cand alte tari si-au pregatit intrarea in zona euro, ce au facut ele, experientele acestor tari si incercam sa convingem cat mai multe autoritati ca aceasta aderare a Romaniei la euro este o roblema a tarii, a intregii.
Vasilescu a explicat ca programul aderarii la euro va fi programul de dezvoltare a tarii, pentru ca dupa aderare se pune problema integrarii in Uniunea Europeana si, ulterior, in zona euro.
Intrebat care sunt tintele trecute in raportul de convergenta care urmeaza sa fie trimis la UE, Vasilescu a raspuns ca nu stie.
De asemenea, nu si-a exprimat nicio parere cu privire la realismul programului de aderare, in contextul actual.
"Prognozele care se fac sunt aiurea, pentru ca nu se stie nimeni ce conjuncturi vor aparea. Este posibil ca in 2-3 ani peisajul european sa se schimbe in totalitate si este posibil ca, tot atunci, zona euro sa aiba nevoie de Romania asa cum Uniunea Europeana a avut nevoie de Romania la un moment dat si a intrat in 2007, desi foarte putine erau vocile care credeau ca va intra in 2007‘‘, a explicat consilierul.
Acesta a spus ca nu inflatia este una dintre cele mai mari probleme cu privire la respectarea calendarului aderarii la zona euro, pentru ca inflatia este mai mult statistica decat reala.
In opinia lui Vasilescu, doar o piata concurentiala, o piata care sa functioneze, cu autoritati care sa functioneze reprezinta singura cale care ar putea sa reduca aceasta inflatie.
"De jumatatea de inflatie vom scapa dupa ce va trece efectul TVA", a conchis Adrian Vasilescu.