Investitiile straine directe au scazut in primele zece luni ale anului cu 24% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, pana la circa 3,5 miliarde de euro, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Asta pentru ca, potrivit datelor revizuite ale BNR pentru primele zece luni ale lui 2004, investitiile straine directe au atins un nivel de peste 4,3 miliarde de euro.
In octombrie 2005, firmele straine au realizat investitii in Romania in valoare de 800 de milioane de euro, cu 33% mai putin comparativ cu aceeasi luna din 2004, cand au fost inregistrate investitii straine directe in volum de 1,2 miliarde de euro.
Pe de alta parte, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a raportat pentru primele zece luni ale anului o majorare a capitalului social subscris la firmele straine cu 46% fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea indicatorului ajungand la 1,9 miliarde de euro. Potrivit ONRC, la nivelul lui octombrie s-a inregistrat insa o reducere cu 22% a valorii capitalului social subscris la firmele cu participare straina, pana la 191,5 milioane de euro.
Diferenta dintre cifrele furnizate de cele doua institutii, ONRC si BNR, provine din modalitatea de calcul a acestora. Astfel, ONRC calculeaza investitiile straine in functie de capitalul social subscris la firmele cu participare straina la capital, in timp ce BNR ia in calcul la cuantificarea indicatorului capitalul varsat de firmele straine, precum si alte intrari de capital, cum ar fi profitul reinvestit.
Un alt calcul facut de ONRC in privinta capitalului social subscris la firmele cu participare straina, si care vizeaza de aceasta data primele 11 luni, ne arata o majorare cu 43% fata de perioada similara a anului trecut. Suma depaseste cu putin doua miliarde de euro. In perioada corespunzatoare a anului trecut, firmele straine au subscris la capitalul social aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Reduceri la capitalul subscris

Statisticile ONRC fa-cute la nivelul lui noiembrie arata o reducere la jumatate a valorii capitalului social subscris la firmele cu participare straina, pana la circa 68 milioane de euro.
Dar, potrivit aceleiasi surse, cea mai mare parte a capitalului social subscris in noiembrie 2005, circa 114 milioane de euro, a fost rezultatul majorarilor de capital, in timp ce investitiile realizate in firme noi au fost de aproximativ 4,7 milioane de euro.
O analiza pentru noiembrie arata ca subscrieri importante de capital au fost realizate de Signus Romania Distributions (cu investitor majoritar din Insulele Virgine), cu peste 12 milioane de euro. Acesteia i se mai alatura si firmele Egger Romania (cu investitor majoritar din Austria), cu circa sapte milioane de euro, si GEA - Prasa International Construct (cu investitor din Spania), cu peste 6,9 milioane de euro.
Dar cea mai mare subscriere de capital in luna analizata a fost realizata de HVB Bank (cu investitor majoritar din Olanda), cu un capitalul de peste 16,7 mi-lioane de euro. In plus, in noiembrie au avut loc si o serie de cesiuni si de radieri de societati comerciale a caror valoare depaseste 51 de milioane de euro.
Radiografia lunii noiembrie ne mai arata ca au fost infiintate 1.094 de firme cu participare straina la capital, care au subscris peste 4,7 milioane de euro. Cele mai mari subscrieri au fost realizate de firmele cu participare elena - 1,5 milioane de euro, franceza - peste 760.000 de euro si germana - peste 420.000 de euro.