Banca Nationala a Romaniei trebuie sprijinita in efortul de reducere a inflatiei de la 9,3% la 7% in 2005, prin actiuni de reducere a arieratelor si limitarea cresterii veniturilor sub dinamica productivitatii, este de parere economistul-sef al bancii centrale, Valentin Lazea.
“Doua dintre parghiile de reducere a inflatiei au fost apasate pana la fund in anul precedent: politica de curs si politica fiscala. Alte instrumente care nu au ajutat la reducerea inflatiei au fost politica veniturilor si cea privind arieratele. Pe aceste doua segmente se poate pedala mai mult daca ne angajam in mod serios la reducerea inflatiei“, a afirmat Lazea la seminarul “Anul economic 2005 si mediul de afaceri“, organizat de FIN Media.
Potrivit oficialului BNR, avand in vedere progresele inregistrate la nivel macroeconomic, mediul international judeca in prezent Romania dupa criterii tot mai inalte. El apreciaza ca, in acest context, consistenta politicilor macroeconomice nu poate fi decat mai buna.
Rata inflatiei a coborat anul trecut pana la 9,3%, calculata decembrie la decembrie, procesul fiind sustinut in principal de aprecierea monedei nationale si de mentinerea deficitului bugetar la un nivel sub cel programat.
Desi datele privind executia bugetara nu au fost finalizate, Lazea estimeaza ca deficitul bugetar se plaseaza la 1,2% din PIB.
Pentru acest an, Guvernul Tariceanu isi propune un deficit bugetar de 1,5% si va incerca sa-i convinga pe expertii Fondului Monetar International ca acest nivel nu pune in pericol obiectivul de inflatie.