Cei care aveau intentia sa se împrumute în franci elvetieni, pentru ca ar fi luat mai mult decât în euro, pierd acest avantaj. BNR va raporta totul la dobânda la euro si va lua în calcul cel mai mare curs leu-franc pe un an si jumatate.Noul regulament al Bancii Nationale a României (BNR), care intra în vigoare la începutul lunii octombrie, aproape ca stopeaza împrumuturile în franci elvetieni. BNR intentioneaza sa limiteze la maximum creditele în aceasta moneda, din cauza riscului valutar major pe care îl reprezinta. Daca în 2007 cotatia francului elvetian în raport cu moneda nationala era de 1,7-1,9 lei pentru un franc, acum este de 2,25 lei (curs valabil pe 15 septembrie), iar maximul în 2008 a fost de 2,43 lei. Zilele trecute, chiar un oficial din mediul bancar elvetian îndruma românii sa nu se mai împrumute în franci elvetieni.  
Mai putini franci Cum se transpune în practica regulamentul BNR. Cine dorea pâna acum sa contracteze un credit în franci beneficia de o dobânda mai mica, astfel ca, la un grad de îndatorare maxim (de 70% din veniturile nete ale împrumutatului sau ale familiei, în functie de credit), se împrumuta cu o suma reala mai mare decât în euro sau în lei. Acesta era principalul avantaj al clientului - lua bani mai multi. Dar, dupa acordarea creditului, banca includea diverse comisioane, astfel ca rata debitorului ajungea la fel de mare ca si cum împrumutul ar fi fost facut în euro. Din octombrie, BNR vrea sa raporteze împrumuturile maxime admise în franci elvetieni la cele în euro, astfel ca banca va face calculele ca si cum clientul ar lua credit în euro, la dobânda practicata la aceasta moneda. Ideea legiuitorului este de limitare a riscului de credit si, cum BNR nu are statistici în franci elvetieni, iar moneda de referinta a economiei este euro, atunci se raporteaza la euro si creditul în franci. Astfel ca avantajul dobânzii reduse la creditele în aceasta valuta se pierde. Cui vrea sa se împrumute în franci i se calculeaza un grad de îndatorare la euro. 
Calculat la cel mai mare curs Nu este de ajuns pentru a limita împrumuturile în franci elvetieni. Banca Centrala s-a gândit sa protejeze populatia si de riscul valutar. Persoanelor care se vor împrumuta în franci elvetieni li se va calcula aceasta moneda la cel mai mare curs înregistrat în ultimele 18 luni. Pâna acum, bancile calculau la cursul BNR din ziua în care se încheia contractul. Bancherii craioveni au pareri diferite cu privire la noile reglementari. "Nu se va opri creditarea în franci, dar se va limita, pentru ca persoana împrumutata nu va mai avea aceleasi avantaje ca acum. Cu toate ca exista risc valutar mare la franci, nu sunt multi clienti restantieri în aceasta valuta", a spus managerul de retail al unei banci craiovene. Alt bancher este de parere ca, neoficial, nu se vor putea crea alte avantaje clientului, chiar daca banca mai lasa din comisioane. Pentru exemplificare, pe simulatorul de credite al unei banci comerciale, experimentul nostru a aratat ca la aceeasi suma împrumutata în valute diferite (în euro si în franci), la dobânzi diferite (4,6% - la franci si 5,9% - la euro), rata finala este asemanatoare, cu doar 20 de lei mai mica la franci decât la euro, desi dobânda la franci este mai mica decât cea la euro cu 1,3%, aspect ce ar fi trebuit sa diminueze considerabil rata lunara în franci. De pe 6 octombrie, aceeasi suma în franci va fi raportata la dobânda la euro, ceea ce ar face ca rata la franci sa fie si mai mare.