Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ieri ca pentru finele anului estimeaza o rata a inflatiei de 3,7%, in scadere cu 0,9 puncte procentuale fata de nivelul de 4,6% prognozat initial. Si asta pentru ca rata medie de crestere a preturilor a fost sub asteptarile bancii centrale in primele trei luni. Tot ieri, Isarescu a spus ca rezervele minime obligatorii se vor diminua in timp.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) anticipeaza pentru acest an un nivel al inflatiei in decembrie de 3,7%, in scadere cu 0,9 puncte procentuale fata de prognoza anterioara, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
Pe de alta parte, banca centrala a urcat cu 0,1 puncte nivelul prognozat al inflatiei pentru 2008, de la 4,1%, la 4,2%. Initial, BNR estimase ca inflatia va fi de 4,6% la finele lui 2007. Banca centrala a modificat prognoza pentru acest an pentru ca in primele trei luni rata de crestere a preturilor de consum a fost cu 0,66 puncte sub proiectia BNR. Isarescu a aratat ca in rapoartele precendente s-a luat in calcul un exces de cerere relativ mai inalt. De asemenea, cresterea preturilor administrate, precum cele la gaze si energie electrica si a preturilor volatile, la carburanti, a fost sub nivelul anticipat de banca centrala.

Rezervele minime se vor diminua

Tot ieri, guvernatorul BNR a spus ca rezervele minime obligatorii vor incepe sa se diminueze in timp. Isarescu a subliniat insa ca relaxarea masurilor neortodoxe trebuie contrabalansata prin pastrarea unei rate reale ridicate a dobanzii.
"Pe masura ce restrictivitatea politicii monetare creste, ne-am propus sa eliminam masurile neortodoxe. Daca vrem sa renuntam si la ce a mai ramas din aceste masuri si sa eliminam rezervele minime obligatorii, va trebui sa contrabalansam si sa pastram o rata reala a dobanzii ridicata", a afirmat Isarescu. Referindu-se tot la recentele masuri decise de Consiliul de Administratie (CA) al BNR, Isarescu a aratat ca acestea reprezinta un pas catre armonizarea regulilor de functionare a bancilor de economisire-creditare in sistem locativ cu legislatia europeana. Trebuie spus ca in sedinta de miercuri a CA s-a decis eliminarea rezervelor minime obligatorii pentru bancile de locuinte.
Pe piata din Romania exista trei astfel de banci de locuinte, respectiv Raiffeisen, Volskbank si HVB. Reamintim ca tot in sedinta de miercuri, BNR a decis reducerea dobanzii de politica monetara de la 7,5% la 7,25%.

Rezervele valutare BNR, in scadere

Mai trebuie spus ca rezervele valutare ale BNR s-au diminuat in aprilie, a treia luna consecutiv, cu 116,3 milioane de euro, la 21,41 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Scaderea din aprilie a fost cauzata de plata unei sume de circa 100 de milioane de euro in contul datoriei externe.