Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere deficitul de cont curent, inregistrat anul trecut, de la 7,6% la 8,7%, ca urmare a concluziilor unei cercetari statistice intreprinse impreuna cu Institutul National de Statistica.
Astfel, in urma cercetarii, Banca centrala a inclus in balanta contului de capital profiturile reinvestite, dar a revizuit si volumul transferurilor private. Marian Mustareata, director in cadrul BNR, a declarat ieri ca Banca centrala a trebuit sa ajusteze volumul transferurilor private dupa ce a stabilit ca 35% din intrarile de bani din Romania se fac pe canale neoficiale. Oficialul BNR a mai aratat ca estimarea Bancii centrale privind deficitul de cont curent din acest an se ridica la 8,6%, nivel aproximativ egal cu cel inregistrat anul trecut.
La randul sau, analistul economic Radu Craciun a afirmat ca, desi deficitele de peste 8% sunt ingrijoratoare, „nu se poate spune ca exista un risc imediat“. In opinia lui Craciun, apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana reprezinta o ancora suficient de puternica pentru stabilizarea situatiei macroeconomice.
Mai departe, Graeme Justice, reprezentantul rezident al Fondului Monetar Inaternational (FMI) in Romania, a declarat ca nu este grav nivelul in sine al deficitului de cont curent sau situatia la nivel macroeconomic, ci grav ar fi sa traim cu niste mituri.
Justice a explicat ca printre aceste mituri se numara acela ca „aderarea la UE va transforma economiile nou-intrate si procesul integrarii va fi unul de succes“ si asta fara nici un fel de noi reforme sau acela ca „se poate consuma mai mult acum pentru ca se poate plati mai tarziu, cand ne vor creste veniturile“.
Potrivit ultimelor date ale Agentiei Romane de Investitii Straine, investitiile directe cu impact semnificativ in economie (a caror valoare depaseste un milion de dolari) au atins in primele 11 luni circa 1,5 miliarde de dolari.