Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus cu 0,5 puncte procentuale rata dobanzii de interventie (nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara), pana la nivelul de 16,5%, ca urmare a accelerarii procesului dezinflationist din ultimele doua luni, potrivit unui comunicat al institutiei.
Totodata, rata anuala a inflatiei a coborat in decembrie la nivelul de 9,3%, ca efect al temperarii ritmului de crestere a preturilor de consum din ultimele doua luni.
Pornind de la acest rezultat, proiectia pe termen scurt a ratei inflatiei a fost reconfigurata, ea ingloband si efectele modificarii unor ipoteze privind ajustarea preturilor administrate, evolutia cursului de schimb a leului si cresterea veniturilor disponibile ca urmare a modificarii cotelor de impozitare.
“Accelerarea din ultimele luni a dezinflatiei a permis Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei sa decida reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 16,5%. Astfel, in ultimele 12 luni, rata dobanzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, fata de o scadere cu 4,80 puncte procentuale a ratei inflatiei“, se mai precizeaza in comunicatul bancii centrale.