¥inta de inflatie pentru acest an a fost revizuita de la 7% la 7,5%, iar cea pentru 2006 a fost stabilita la 5%, in cazul in care TVA nu va creste. Atat pentru acest an, cat si pentru anul viitor, intervalul de variatie va fi de plus/minus un procent. Asta poate insemna ca, in acest an, inflatia ar putea fi de 8,5%, iar anul urmator de 6%. Dar chiar si asa, ar insemna ca Banca centrala si-a atins tinta, incadrandu-se in intervalul de variatie mentionat.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a anuntat ieri obiectivele privind cresterea preturilor de consum, mentionand ca Banca centrala are in vedere un interval de variatie de plus/minus un procent, atat pentru 2005, cat si pentru 2006.
Modificarea tintei de inflatie pentru acest an, de la 7% la 7,5%, a devenit necesara din cauza avansului preturilor peste previziunile oficiale, in special in aprilie. Totusi, daca se va lua decizia de majorare a TVA, atunci si tinta de inflatie pentru 2005 va fi modificata si va fi anuntata de Banca centrala si de Guvern, potrivit guvernatorului Bancii centrale.
„¥intele de inflatie (pentru 2005 si 2006 - n.red.) au fost stabilite cu Guvernul si sunt cuprinse si in actul aditional la Memorandumul cu FMI. ¥inta de inflatie depinde insa de majorarea TVA. La un prim calcul, daca TVA se va majora cu trei procente, probabil ca rata inflatiei in 2006 va fi de 6,5%. Deocamdata nu este nimic anuntat ferm. Vom stabili cu Guvernul. Poate ca TVA se va majora, poate ca nu, sau poate nu se va majora cu trei procente...“, a precizat Isarescu. Isarescu a mai spus ca exista doua conditii in atingerea tintei de inflatie: controlul cererii agregate (in credite) si controlul intrarilor de capital. De altfel, referindu-se la cea de a doua conditie, oficialul BNR a facut o asociere intre inundatiile din ultima vreme si intrarile masive de capital.
Potrivit Raportului asupra inflatiei prezentat de oficialul BNR, in prima parte a anului 2005 procesul de dezinflatie a inregistrat o intrerupere temporara, iar din trimestrul al treilea procesul de dezinflatie a fost reluat.
„Cauzele opririi temporare a dezinflatiei au fost majorarea preturilor administrate, a accizelor si a pretului petrolului, mentinerea excesului de cerere agregata si de lichiditate, cresterea veniturilor disponibile, complementar de dinamica creditului in valuta“, a mai aratat guvernatorul Bancii centrale. Raportul mentioneaza si presiunile inflationiste pe termen scurt, cum sunt majorarea preturilor administrate si cresterea temporara a preturilor la unele produse alimentare, ca efect al inundatiilor.

Adio, frigider in rate!

Deoarece creditul guvernamental a luat o amploare care ii sperie pe oficialii Bancii centrale, imprumuturile in valuta vor fi descurajate in continuare. Si cum marea problema s-ar parea ca ramane tot frigiderul pe care si-l ia romanul in rate, se va rezolva si asta. Potrivit lui Isarescu, in toamna va fi gata proiectul de lege care se refera la creditele nebancare luate direct din magazin pentru diverse produse, in special electrocasnice. Guvernatorul Bancii centrale a aratat ca in ultimele 12 luni datoria sectorului privat a crescut cu 5 miliarde de euro, iar tendinta este de crestere.