Toate operatiunile de plati si incasari in lei ale institutiilor de credit in faliment se vor derula prin contul "Banca in faliment", deschis la centrala Bancii Nationale a Romaniei, potrivit Ordinului 46 din 6 februarie, emis de BNR. Ordinul se aplica urmatoarelor institutii de credit: Bankcoop - Banca Generala de Credit si Promovare - SA, Banca Internationala a Religiilor - SA, Banca
Columna - SA si, respectiv, Banca Comerciala Albina - SA, asupra carora s-a deschis o procedura de faliment potrivit prevederilor Legii nr. 83/1998 privind procedura falimentului institutiilor de credit si care au in evidentele BNR deschis contul "Banca in faliment".
Platile se pot face in ziua bancara in care au fost initiate, in limita disponibilitatilor existente in contul "Banca in faliment" in acea zi. Modul de efectuare a operatiunilor de plati si incasari in lei ale institutiilor de credit in faliment va fi stabilit in contractele incheiate de BNR cu fiecare institutie de credit in faliment. Toate instrumentele de plata emise de o institutie de credit in faliment vor fi semnate in mod obligatoriu de doua persoane imputernicite sa reprezinte institutia in cauza. Orice modificare intervenita in ceea ce priveste persoanele imputernicite sa dispuna plati din contul institutiei de credit in cauza va conduce la inlocuirea in mod corespunzator a fisei specimenelor de semnaturi si va fi avizata de conducerea Directiei Plati din cadrul BNR.
Comisionul aferent fiecarei operatiuni de plati sau incasari in lei efectuate in contul "Banca in faliment" este de 3 lei noi. Comisioanele aferente operatiunilor cu numerar sunt cele prevazute in Norma BNR nr. 2/2005 privind operatiunile cu numerar ale institutiilor de credit si Trezoreria Statului, in relatia cu BNR si decontarea acestor operatiuni. Comisionul pentru operatiunea de inchidere cont "Banca in faliment" este tot de 3 lei. Comisionul pentru avizarea fisei specimenelor de semnaturi este de 10 lei; cel privind avizarea cererii pentru admiterea in incinta sediilor BNR a delegatilor titularilor de cont, pentru serviciile de plati fara numerar efectuate de BNR, este de 100 de lei; cel pentru eliberarea extraselor de cont catre fiecare titular de cont se percepe anual si este de 2.500 de lei noi; comisionul pentru orice solicitare adresata BNR de titularul de cont privind remiterea unor duplicate ale documentelor de decontare este de 2 lei/pagina, iar comisionul pentru alte servicii prestate de BNR se stabileste si se comunica titularului de cont la data solicitarii.
In baza hotaririi instantei judecatoresti privind inchiderea procedurii falimentului, BNR va proceda, incepand cu ziua bancara urmatoare celei in care Directia juridica a comunicat aceasta hotarire, la inchiderea contului "Banca in faliment" si la virarea eventualelor sume ramase in acest cont, conform legii.