Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis ieri sa coboare dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, in conformitate cu asteptarile, si sa mentina nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii, de 18% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta. Analistii mizau pe reducerea dobanzii-cheie, dar multi dintre ei estimau ca BNR va recurge si la diminuarea rezervelor minime obligatorii, pentru a impinge in jos dobanzile din piata interbancara.
Aceasta este prima reducere a dobanzii-cheie decisa de BNR in ultimul an si sapte luni, ultima coborare fiind hotarata in iunie 2007, cand principalul instrument al politicii monetare a scazut de la 7,25% la 7%.
Miscarea ar putea marca inceputul unui nou ciclu de relaxare a politicii monetare, apreciaza unii analisti, in contextul crizei economice si financiare actuale, care reduce presiunea asupra inflatiei.
Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata pe 6 februarie. Tot atunci, va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al intalnirilor Consiliului de Administratie al BNR dedicate politicii monetare.
NewsIn