Ziarul Financiar: "Suferinta" la pompe: Romania, pe locul 8 in lume in functie de efortul financiar pentru a cumpara un litru de carburant

Romania are cea mai ieftina benzina din Uniunea Europeana, arata statisticile publicate pe data de 11.02.2013 de catre Comisia Europeana. Dar cat mai conteaza acest lucru daca pretul mic este raportat la randul sau la unele dintre cele mai mici venituri pe cap de locuitor?
Un studiu recent realizat de Bloomberg face o selectie de 60 de tari pe care le ordoneaza in functie de pretul pe galonul de benzina si de asa-numitul indicator "suferinta la pompa" care practic masoara cat la suta din venitul mediu zilnic al unui locuitor din tarile analizate se duce pentru a cumpara acel galon de carburant. In medie, un galon este echivalentul a 4,5 litri.
In acest clasament lucrurile nu mai stau la fel de bine pentru Romania, tara cu cel mai ieftin litru de benzina din Europa, potrivit statisticilor disponibile.
Astfel, piata locala este a opta la nivel global in ceea ce priveste "suferinta la pompa" pentru ca aproape 7% din tot ceea ce castiga in medie un roman intr-o zi este necesar pentru a cumpara un litru de benzina.
Daca se ia in considerare faptul ca un plin este for¬mat din circa 55 de litri de benzina, rezulta ca un roman ar trebui sa munceasca 4 zile la rand, fara a mai cheltui pe nimic altceva, pentru a si-l permite. Asta chiar si in contextul in care Romania isi asigura din productia interna circa 40% din necesarul intern de petrol.
Datele prezentate de Bloomberg arata ca in medie un litru de benzina costa circa 1,5 dolari, in timp ce venitul mediu zil¬nic al unui ro¬man este de 22 de dolari.
Astfel, din ceea ce castiga intr-o zi un roman nu-si permite nici macar 15 litri de benzina. Ultimele preturi publicate de Petrom arata ca un litru de benzina costa acum circa 6,1 lei, ceea ce inseamna 1,85 de dolari.
Bulgaria trece printr-o "drama" si mai mare cand vine vorba de pretul carburantilor pentru ca aici circa 8% din venitul mediu zilnic este necesar pentru a achizitiona un litru de benzina.
Romania si Bulgaria sunt singurele doua tari membre ale UE care se afla in topul primelor zece tari care au cel mai mult de suferit cand vine vorba de efortul financiar necesar pentru a cumpara un litru de benzina. Alaturi de ele mai sunt in top zece Pakistan, unde un sfert din castigul zilnic este necesar pentru a achizitiona un litru de carburant, India, Nigeria, dar si Turcia.
La polul opus sunt Kuweit, unde din venitul mediu zilnic un consumator poate achizitiona peste 680 de litri de benzina, Emiratele Arabe Unite, unde dupa o zi de lucru un locuitor poate sa-si cumpere aproape juma¬tate de tona de benzina, si SUA, unde efortul financiar pentru a cumpara un litru de benzina nu reprezinta decat 0,52%.