Cele opt blocuri de locuinte aflate in proprietatea Mittal Steel au fost cumparate la mijlocul acestei luni de firma Vega '93 SA. Firma galateana a solicitat obtinerea autorizatiilor de constructii pentru continuarea lucrarilor de ridicare a celor opt blocuri, aflate pe Faleza Dunarii, la Ultimul Leu si la Miorita.



Mittal Steel a vindut recent o parte din "zestrea" sociala pe care a preluat-o in momentul privatizarii combinatului siderurgic acum aproximativ 4 ani, cind statul a vindut Sidex, pentru suma de 50 milioane de dolari, grupului financiar anglo indian LNM Holdings NV. Astfel, pe linga achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al colosului siderurgic, in ograda LNM Holdings NV a intrat si o serie de active sociale, cum ar fi Priza Dunarii, precum si fundatiile unui numar de opt blocuri in ale caror apartamente urmau sa locuiasca angajatii combinatului.



Locuintele pentru siderurgisti, prevazute in contract



Desi in contractul de privatizare al Sidex noul patron se angaja sa continue in urmatorii 5 ani constructia de locuinte pentru siderurgisti, lucrarile de constructie ale blocurilor incepute pina in 2001 de Confort au fost sistate. Astfel, din momentul privatizarii si pina la ora actuala au ramas la stadiul de fundatii cinci blocuri de pe faleza, iar in diferite stadii de executie, doua blocuri de la Miorita si unul situat la Ultimul Leu. Pentru a respecta prevederile contractului de privatizare privitoare la asigurarea de locuinte pentru angajatii combinatului, Mittal Steel a acordat anul trecut 50 de credite, fiecare in valoare de maxim 12.000 de dolari, pentru achizitionarea de locuinte de catre siderurgisti.



Un nou proprietar



In urma negocierilor purtate intre reprezentantii Mittal Steel si cei ai Vega '93, fundatiile celor cinci blocuri de pe Faleza Dunarii, precum si cele doua blocuri de la Ultimul Leu si Miorita au fost vindute pe data de 16 ma,i de catre combinat, firmei galatene de constructii. Astfel, au intrat in proprietatea firmei Vega '93 fundatiile blocurilor U3, U4, U5, P5 si P6 de pe faleza Dunarii, blocurile PS1 A si PS1B de la Ultimul Leu si blocul de la Miorita, care cuprind in totalitate aproximativ 300 de apartamente. Dupa achizitionarea celor opt blocuri, firma Vega '93 SA a depus la Primaria Galati documentatia necesara pentru reluarea constructiei acestora. Din datele pe care le detinem, vinzarea blocurilor a fost facuta fara informarea Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS),care a solicitat in numeroase rinduri conducerii combinatului un punct de vedere privitor la soarta celor opt blocuri.