La mai putin de doua luni de la aderarea la Uniunea Europeana, muncitorii romani care vor sa lucreze in Spania se lovesc in continuare de piedicile puse de autoritatile locale. Blocul National Sindical a sesizat forurile europene cu privire la eliminarea vizelor impuse cetatenilor romani, considerand ca pastrarea acestei restrictii incalca legislatia comunitara. Vinovat de aceasta situatie este si Ministerul de Externe roman, care nu a facut nimic pentru a elimina restrictiile.

Spania este singura tara care a pastrat vizele pentru muncitorii romani, acest lucru contravenind legislatiei europene. Astfel, liderii sindicali, impreuna cu seful Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, in calitate de simplu cetatean, si nu director al acestei institutii, au sesizat in urma cu doua saptamani Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana, Parlamentul European si European Om-budsman.
Semnatarii plangerii afirma ca Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale din Spania incalca legislatia comunitara in materie de libera circulatie a lucratorilor, astfel ca muncitorii romani care vor un loc de munca in aceasta tara pe o durata mai mare de sase luni, chiar daca au toate actele necesare, trebuie sa astepte viza de la ambasada. Sindicalistii spun ca este ilegal ca un stat membru UE sa le ceara cetatenilor altui stat membru viza de intrare.
Fiind necesara viza, muncitorii romani trebuie sa aiba pasaport valabil, precum si cazier judiciar, si certificat medical, chiar daca dupa 1 ianuarie se poate circula in Europa doar pe baza cartii de identitate. Toate acestea reprezinta incalcari ale Directivei 38 din 2004 si ale Tratatului de la Amsterdam. In urma sesizarii partii romane, Spania a eliminat cazierul si certificatul medical, insa semnatarii petitiei nu sunt multumiti in totalitate de aceasta masura.
Autoritatile spaniole se tem si ca lucratorii romani din constructii, care muncesc mai mult si pe bani mai putini, vor lasa neocupata o mare parte a fortei de munca autohtone.

Ministerul de Externe "sta cu mana-n san"

Totodata, liderul BNS considera ca vinovati de aceasta situatie sunt si reprezentantii Ministerului roman de Externe, care, desi erau cei mai in masura, nu s-au implicat in eliminarea acestor restrictii.
Masurile impuse de autoritatile spaniole duc la discriminare interna, pe de o parte, respectiv cetatenii romani care lucreaza mai putin de 180 de zile pot calatori pe baza cartii de identitate, in timp ce ceilalti, care au contract de munca pe o perioada mai mare de sase luni, au nevoie de pasaport si de viza.
Pe de alta parte, exista si o discriminare externa intre cetatenii romani si cetatenii celorlalte state membre, conditiile suplimentare fiindu-le impuse numai lucratorilor din tara noastra.
Semnatarii petitiei, mai cer, pe langa eliminarea acestor restrictii, si despagubirea romanilor care pot dovedi cu acte ca au fost prejudiciati material din cauza acestor vize, de la 1 ianuarie 2007 si pana la data eliminarii lor.