“Uniunea Crestin Democrata ar putea bloca in Bundestag aderarea Romaniei la UE daca Romania nu indeplineste criteriile de aderare, schimbandu-se fundamental in urmatoarele cateva luni“, titreaza editia electronica de ieri a Deutsche Welle, preluand acest avertisment care a fost lansat de expertul european al conservatorilor germani, Matthias Wissman, in interviuri acordate duminica ziarelor “Die Welt“ din Berlin si “Freie Presse“ din Chemnitz.
Reactia la declaratiile sale dure n-a intarziat sa se produca. La Berlin, “Taz“ il demonteaza pe Wissmann, scriind: “Seful comisiei parlamentare pentru UE anunta cu mult aplomb ca forul legislativ ar putea la nevoie stopa prin veto primirea Bulgariei si Romaniei in organizatia celor 25. In mod vadit, Angelei Merkel et comp. nu le mai ajunge frica deTurcia spre a inteti temerile si resentimentele impotriva extinderii necesare culegerii de voturi“, scrie cotidianul de stanga berlinez. “Taz“ reliefeaza in continuare ca o astfel de blocare a unei aderari prin refuzul unui parlament de a o ratifica ar fi absolut fara precedent in istoria UE.
Si ziarul noteaza in concluzie: “Oricum, aceasta retorica populista a si provocat enorme pagube in special in Romania si in Bulgaria. O reeditare a discutiilor privind aderarile sau boicotarea celor proiectate n-ar face decat sa adauge o criza suplimentara celei in care se zbate acum UE“, prezice, pe buna dreptate, editorialistul berlinez, citat de DW.