În timp ce IMM-urile sustin ca bancile le-au marit nejustificat dobânzile si cer garantii "peste puteri", unitatile bancare spun ca mediul de afaceri are mari probleme cu îndeplinirea conditiilor de a obtine credit. Pâna se iese din impas, firmele trebuie sa se autofinanteze. Mediul de afaceri este privat de credite bancare. Practic, se numara pe degete creditele care se mai acorda firmelor, din mai multe motive: fie companiile nu se mai încadreaza la ceea ce doreste banca, fie nu mai merg sa se împrumute din domeniul bancar din cauza dobânzilor prea mari. Companiile fara finantari din partea bancilor pot avea mari probleme de sustinere pe piata. Dar si daca au credite sau linii de credit de milioane de lei si, peste noapte, le-au crescut rata si dobânda la un nivel insuportabil pentru bugetul firmei, tot în dificultate se afla. 
Firmele se lupta cu bancile Cea mai mare provocare pentru companiile mici si mijlocii este legata de cum sa faca fata la creditele contractate deja. Societatile din categoria IMM-urilor (întreprinderi mici si mijlocii) se plâng ca nu mai pot accesa credite, pe de o parte, din cauza dobânzilor prea mari pe piata bancara, iar pe de alta parte, a conditiilor inacceptabile impuse de banci (cum ar fi garantiile prea mari solicitate). Chestiunea cea mai dura este cresterea dobânzilor. "Exista banci care au crescut nejustificat dobânzile la creditele contractate deja de firme. Reprezentanti ai bancii chiar au venit pe la firme sa semneze o hârtie ca sunt de acord cu majorarea de dobânda. Este inadmisibil asa ceva!", a spus presedintele filialei doljene a Patronatului National Român, Constantin Mândruleanu. "Nu numai ca au crescut dobânzile fara temei si fara sa anunte în prealabil firmele, dar IMM-urile care vor sa mai ia credite trebuie sa depuna garantii mai mari si sa îndeplineasca tot felul de conditii", a spus si vicepresedintele Consiliului National al Întreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din România, Valentin Cristea.  
Bancile dau vina pe mediul de afaceri  Unitatile bancilor comerciale au crescut dobânzile la creditele deja acordate firmelor. Unele banci îi trateaza selectiv pe clientii din zona IMM-urilor, iar altele spun ca nu mai vin firmele sa acceseze credite. În tot acest blocaj se observa ca bancile sunt mai prudente. Am solicitat informatii legate de creditarea pentru mediul de afaceri de la mai multe unitati bancare. Toate au considerat ca situatia pietei creditelor este cauzata de mediul de afaceri, mai exact, de evolutia lui. De exemplu, în contextul pietei, Banca Transilvania a anuntat sec ca a redus la minim creditarea pentru firme, iar pentru societatile care nu au avut niciodata credit la banca nici nu poate fi vorba despre împrumuturi momentan. Alt exemplu este cel la BRD Societe Generale, unde dobânzile la creditele în sold pentru firme au crescut si pentru ca asa "este piata", dar si pentru ca s-au modificat indicatorii economico-financiari ai companiilor. Garantiile se accepta la BRD cu strictete, dupa cum sustine conducerea bancii. "Contextul de piata a determinat BRD sa manifeste prudenta în procesul de evaluare a garantiilor, banca fiind mai selectiva în alegerea acestora. Lichiditatea în piata a activelor este criteriul esential", a spus directorul adjunct comercial al bancii, Victor Udrescu. De altfel, banca sustine ca problemele cele mai mari întâlnite la acordarea creditelor sunt legate de: evolutia incerta a cifrei de afaceri a companiilor, echilibrul economico-financiar precar si absenta planurilor de afaceri fundamentate. 
Accent pe clientii vechi Raiffeisen Bank prefera firmele stabile financiar si nu acorda prea mare importanta la creditare IMM-urilor care nu sunt deja clienti ai bancii. Directorul Directiei IMM din Raiffeisen Bank, Monica Udrescu, afirma ca banca este prudenta în ceea ce priveste creditele fara garantii, pe care le "limiteaza": "Având în vedere contextul economico-financiar actual, Raiffeisen Bank are o abordare mai prudenta si mai ponderata pe toata zona de creditare. Aplicatiile pentru finantare pentru clientii noi IMM sunt tratate mai selectiv. Banca prefera sa îsi concentreze resursele pe acei clienti care au un standard financiar peste medie. De asemenea, limitam creditele negarantate, dat fiind ca suntem într-o perioada cu multe incertitudini".  
CEC Bank, conditii dure la analiza 
Presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, totodata si presedintele Asociatiei Române a Bancilor (ARB), sustine ca firmele nu mai vin la banci sa se împrumute. "Ca sa acorzi credite, trebuie mai întâi ca firmele sa ceara. Conditiile nu sunt dure din punct de vedere al costurilor creditului, dar sunt probleme din punct de vedere al analizei dosarului de acordare. Daca situatia firmelor se înrautateste, atunci este mai complicat sa accesezi. Dar totul se discuta", a spus Ghetea.Subventionarea dobânzii, o salvare "teoretica"
Pe termen scurt, nici bancile si nici firmele nu vad o iesire din criza, însa pe termen mediu se pot gasi solutii. Unii analisti considera ca dobânda la creditele pentru firme ar putea fi subventionata. Presedintele Asociatiei Române a Bancilor este de parere ca subventionarea dobânzii este o salvare "teoretica" a situatiei, "dar practic nu exista nici un fel de schema pentru vreo subventie în acest sens". Daca pentru creditele ipotecare se va putea gasi o solutie între BNR si comunitatea bancara, sa nu mai fie asa de restrictive (poate chiar sa se reduca dobânzile), la creditele pentru IMM-uri nu se stie cum vor evolua lucrurile, a precizat Ghetea, presedintele ARB. Alta solutie ar fi ca IMM-urile sa apeleze la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, dar si asa tot trebuie sa îndeplineasca anumite conditii.