In prezent, principalul element deficitar, existent pe piata imobiliara din Oradea, este pretul foarte mare in conditiile in care oferta abunda deja, iar cererea este mai mica, a precizat Andrei Bondor, director al Expovaradinum Oradea, organizatoarea evenimentului Construct Ambient, citat de www.SMARTfinancial.ro. "Piata imobiliara oradeana a fost blocata in luna iulie, poate si din cauza concediilor, desi acest blocaj a inceput inca din luna aprilie. Se simte lipsa investitorilor straini sau a marilor investitori care sa intervina si sa dezvolte mari proiecte imobiliare in municipiul Oradea", a declarat Bondor.
Aceasta situatie, paradoxala, existenta pe piata locuintelor in orasul de pe malul Crisului, face ca pentru circa 100.000 de euro sa nu gasesti o casa
intr-o zona buna a orasului, deoarece preturile sunt foarte mari, cu toate ca nu sunt solicitari pentru ele. Din aceasta perspectiva, se poate spune ca Oradea este un caz atipic pe piata imobiliara. O casa moderna, noua, cu conditii moderne de locuit nu se poate gasi in urbea noastra decat de la 150.000 de euro, ca pret de "strigare". Asta face ca preturile practicate pe piata imobiliara din Oradea sa ajunga intre 1.000 si 2.000 de euro pe metru patrat, ceea ce in opinia specialistilor in imobiliare este exagerat de mult. "Preturile practicate in Ungaria nu influenteaza nicicum preturile existente pe piata imobiliara oradeana. Aceasta idee, 'suntem un oras de frontiera', nu are nicio relevanta. Preturile din Ungaria sunt total altele, traim in Romania, la preturi romanesti", a afirmat Andrei Bondor.
Valoarea creditului ipotecar mediu solicitat de oradeni, bancilor comerciale de pe piata, este echivalentul a 25.000 de euro, indiferent de moneda in care se acorda, destinat de obicei pentru achizitia unui apartament. Exista insa si cereri pentru credite cu valoare de circa 400.000 si 500.000 de euro, dar acestea sunt putine. Apartamentele de bloc sunt o varianta foarte importanta si solicitata, chiar daca dorinta majoritara a romanilor este aceea de a locui la casa. Acest lucru inseamna mai multi bani.