De la 1 ianuarie, Rusia a sistat exporturile de gaze naturale catre Ucraina, care a refuzat sa plateasca un pret de import de patru ori mai mare decat pana acum. Mai multe tari din Europa care importa gaz rusesc prin gazoductele ucrainene resimt deja efectele acestei decizii.

Europa a intrat in noul an cu un razboi al gazelor naturale in plina desfasurare. In prima zi a lui 2006, Rusia a sistat livrarea gazelor catre Ucraina, iar efectele se simt in tot mai multe tari europene. Intr-un fel sau altul, intreaga Europa este zdruncinata de disputa ruso-ucraineana. Aceasta deoarece mare parte din gazul rusesc importat de Europa Occidentala trece prin gazoducte ucrainene. Sistarea livrarilor de gaze a avut loc in aceeasi zi in care Rusia a preluat presedintia G8, grupul celor mai industrializate tari din lume. Liderii UE se vor intalni maine, la Bruxelles, pentru a discuta despre acest conflict major.

Efecte in lant

Gigantul rus Gazprom sustine ca livrarile catre Europa se desfasoara in parametri obisnuiti.

La destinatie insa, parametrii sunt altii. Polonia, Austria, Slovacia au anuntat deja ca, in plina iarna, au probleme cu presiunea gazelor importate. Conflictul a izbucnit dupa ce guvernul ucrainean a refuzat sa plateasca pe gazul rusesc de patru ori mai mult decat in trecut. Majorarea pretului de la 50 de dolari pe mia de metri cubi la 230 de dolari i-a iritat pe oficialii de la Kiev. Compania rusa Gazprom justifica majorarea pretului prin aceea ca atat platesc si europenii. Presedintele ucrainean Victor Iuscenko este convins insa ca 230 de dolari este pretul platit pentru independenta politica declarata fata de Moscova. El a cerut duminica seara omologului sau rus, Vladimir Putin, sa solicite companiei Gazprom reluarea discutiilor. Pana atunci insa, decizia Moscovei produce efecte in lant. In Ungaria, la granita cu Ucraina, presiunea la gazele naturale a scazut cu 25%. Marii consumatori sunt sfatuiti sa apeleze la alte tipuri de combustibil, acolo unde este posibil. In Polonia, cea mai afectata tara de aceasta disputa, autoritatile de la Varsovia au anuntat ca dispun de rezerve doar pentru o saptamana, in momentul in care importurile au scazut cu 14%. La randul sau, grupul austriac OMV a anuntat ca volumul gazului natural importat din Rusia a scazut in noaptea de duminica spre luni cu aproximativ o treime comparativ cu nivelul obisnuit. Compania a declarat ca va putea sa isi onoreze angajamentele fata de clienti doar daca apeleaza la rezerve. In Slovacia, compania importatoare de gaz rusesc a anuntat ca, pentru moment, consumatorii casnici si industriali nu sunt afectati.

Germanii nu au inca probleme cu presiunea din conductele de gaz natural, dar nu sunt excluse reduceri importante la cantitatile livrate marilor consumatori. In Franta, unde se importa mari cantitati de gaz din Rusia, nu sunt probleme - cel putin asa afirma guvernul de la Paris.

In Romania nu sunt probleme

Romania nu este atinsa deocamdata de conflictul gazelor naturale dintre Rusia si Ucraina. Conform conducerii Transgaz, furnizarea gazelor naturale din Ucraina se realizeaza la parametri normali. Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a transmis autoritatilor ruse ca se asteapta ca livrarea gazelor sa se deruleze in conditiile stabilite prin contract. Importurile de gaze din Rusia asigura 40% din necesarul de consum al Romaniei, adica aproximativ trei miliarde si jumatate de metri cubi de gaz. Tara noastra ar fi afectata numai daca autoritatile de la Kiev ar decide inchiderea conductelor de tranzit aflate in proprietatea Gazprom, producatorul rus de gaze naturale.

Conform contractului incheiat in luna noiembrie, cand pretul de import a fost majorat de la 252 la aproximativ 280 de dolari pe mia de metri cubi, acesta a fost negociat pentru primul semestru din 2006. Gazexport, divizia de comert exterior a Gazprom, a anuntat ca livrarea gazelor va respecta termenele si conditiile prevazute in contract. Totusi, Ministerul Economiei a anuntat ca are un plan de rezerva in cazul in care Ucraina ar reduce cantitatea de gaze livrate tarii noastre, prin reducerea cantitatilor folosite de marii consumatori care pot folosi combustibili alternativi.

Aflat la Baile Herculane, ministrul Seres a declarat: "In cazul in care conflictul continua, obiectivul nostru este de a proteja consumul de gaze al populatiei si ii asigur pe toti romanii ca nu vor fi afectati de criza iscata intre Rusia si Ucraina pe tema gazelor naturale. Romania este mai putin afectata decat alte tari europene. Fiind totusi un conflict comercial de amploare, cred ca aceasta problema trebuie rezolvata in mod amiabil intre Rusia si Ucraina".

Ultima ora

Ieri dupa-amiaza, cantitatea de gaze importata zilnic de Romania din Rusia a scazut cu 25%. Informatia a fost confirmata de ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, care a dat insa asigurari ca populatia si consumatorii industriali primesc in continuare gaze la parametri normali. Ministrul sustine ca rezervele de peste 2,8 miliarde de metri cubi si productia interna pot sustine consumul din aceasta iarna, daca temperatura nu scade. "In momentul de fata, la solicitarea dispeceratului Gazprom, avem de-a face cu o reducere a importului din Rusia de cinci milioane de metri cubi pe zi. Aceasta scadere, in conditiile actuale de temperatura, nu afecteaza nici consumatorul casnic, nici pe cel industrial", a precizat Seres.