Din ce în ce mai multi clienti ai bancilor obtin credite nu direct de la ghiseu, ci prin intermediari care se ocupa numai cu brokeraj bancar. Sunt asa-numitele birouri de credite, care sunt platite de unitatile bancare si nu percep comisioane de la clienti. Brokerajul bancar s-a extins destul de bine în Craiova. Din ce în ce mai multe birouri de credit intermedieaza între clienti si bancile comerciale de la credite pentru nevoi personale fara ipoteca, la credite industriale si imobiliare. Piata brokerajului bancar este în expansiune si tot mai multe banci sunt interesate sa plateasca un comision pe produs pentru birourile de credit, decât sa aiba propriii angajati (pentru care se platesc salarii, se asigura spatii pentru desfasurarea activitatii etc.). Doriti sa contractati un credit bancar si nu aveti suficient timp la dispozitie sa mergeti pe la toate bancile? Va poate ajuta orice birou de credite. Oamenii de afaceri se ocupa cu brokerajul de produse financiare de câtiva ani, dar de la finalul anului 2007 încoace, afacerea prinde la craioveni. Birourile de credite pot sa-i prezinte clientului o oferta comparativa, astfel încât sa poata alege produsul care se apropie cel mai mult de nevoile viitorului debitor. "Clientul acceseaza creditele la aceleasi costuri ca la banci. Pe de alta parte, noi suntem bastionul cel mai important al bancilor, pentru ca acestea îsi adapteaza oferta în functie de ceea ce colectam noi, birourile de credite, de la clienti", a afirmat Cristian Vaduva, manager general al Credit Mad Invest Craiova. Biroul de credit colaboreaza cu 15 banci comerciale din Craiova. "Ne adresam atât persoanelor fizice, cât si celor juridice. Sunt multe birouri de credit în Craiova, iar piata aceasta a devenit concurentiala si pentru brokerii din domeniu. Avantajul nostru fata de orice banca este ca îi prezentam clientului oferte de la mai multe banci", a spus managerul biroului de credit amintit. "Noi avem contracte cu aproape toate bancile din Craiova. În ultima perioada, acest serviciu de brokeraj a început sa prinda si la craioveni", declara, în urma cu putin timp, Mahmud Obeidat, managerul biroului de credite Obeidat. "Clientii au de unde sa aleaga, pentru ca avem o oferta diversa de credite de la sase banci", a declarat un ofiter de credite de la firma de brokeraj financiar Euroinstal SRL Craiova. 
Cine vrea brokerii de credite Unii brokeri din Craiova spun ca majoritatea clientilor lor sunt persoane cu venituri mici, care cauta sa obtina mai mult de la banci si cu bani cât mai putini. Alti brokeri afirma ca, dimpotriva, clientii lor sunt educati, cu bani peste medie, dar care nu au timp sa mearga la mai multe banci sa studieze fiecare oferta. Firmele care apeleaza la intermedierile bancare prefera acest lucru daca brokerul negociaza cu banca un produs avantajos clientului. Brokerii financiari anticipeaza ca, în doi-trei ani, piata birourilor de credit va deservi aproape jumatate dintre clientii bancilor datorita diversitatii produselor de creditare oferite.  
Creditele de consum primeaza 
Reprezentantii birourilor de credit spun ca ponderea creditelor de consum este majoritara în totalul cifrei de afaceri din brokerajul financiar. "Cei mai multi clienti contracteaza credite de nevoi personale fara ipoteca", a spus Cristian Vaduva. Craiovenii prefera si de la birourile de credite intermedierea împrumuturilor în lei, la fel ca în cazul unitatilor bancare. Exista si clienti persoane juridice pentru care firmele de brokeraj negociaza cu bancile toate produsele de creditare de care au nevoie respectivele firme.