Pentru a simplifica procedurile accesarii fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeana, reprezentantii Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii au in vedere reducerea birocratiei specifica in astfel de cazuri.

Bani mai multi si birocratie mai putina! De asta vor avea parte intreprinzatorii mici si mijlocii care vor accesa fonduri europene in acest an. Astfel, potrivit declaratiilor facute de Ovidiu Silaghi, Ministrul pentru IMM, cu ocazia lansarii ghidurilor necesare in obtinerea banilor de la UE, s-a reusit dublarea sumelor alocate pentru investitiile mici, precum si majorarea sumelor alocate pentru investitii mari, de la 26 de milioane de euro, la 31,6 milioane de euro.

Totodata, Ovidiu Silaghi a precizat ca au fost eliminate garantiile de implementare si postimplementare si obligativitatea prezentarii dovezii capacitatii de cofinantare.

"Vom incerca in continuare sa reducem birocratia din Romania pentru a o putea respecta pe cea impusa de Uniunea Europeana, care ne finanteaza", a adaugat Ovidiu Silaghi.

Totodata, Bogdan Costin, directorul Oficiului Teritorial al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Galati a declarat cu aceeasi ocazie ca pentru perioada 2007-2013 fondul total pentru fondurile europene se ridica la 1.070 de milioane de euro. Mai mult, pentru a explica cat mai bine ce inseamna aceste fonduri, ministrul pentru IMM-uri Ovidiu Silaghi si-a anuntat o vizita oficiala la Galati pentru 21 aprilie.

Proiectele pentru accesarea sumelor pentru investitiile mari pot fi depuse in perioada 1 aprilie - 30 iunie 2008, iar pentru accesarea fondurilor pentru investitii mici din 1 mai 2008, proiectele pentru consultanta pot fi depuse din 19 mai 2008.

Etapele parcurse de cererile de finantare depuse la sediul Oficiul Teritorial al IMM-urilor sunt: inregistrarea, verificarea administrativa, verificarea in ceea ce priveste eligibilitatea, evaluarea tehnico-financiara, selectarea proiectelor, intocmirea listei cu proiectele selectate, primirea avizului AM pentru lista de selectate, incheierea contractelor de finantare.