Din cauza ca nu exista cumparatori, Finantele nu au cum sa vanda la licitatii bunurile a sute de agenti economici care nu si-au achitat impozitele catre stat. Aflati din GdS cum scapa firmele basma curata, dupa ce Fiscul le pune sechestru pe terenuri, hale si cladiri.
Daca la executarea persoanelor fizice, statul baga imediat banii in buzunar, poprind conturile debitorilor, in cazul persoanelor juridice, Finantele pun sechestru pe bunuri si asteapta ani de zile pana incaseaza banii. Firmele executate silit de catre Finante se judeca ani buni cu statul, in mare parte, din cauza ca bunurile sechestrate nu isi gasesc cumparatori din 2008 incoace. Fiscul doljean organizeaza licitatii dupa licitatii pentru a vinde bunurile pe care a pus sechestru de la agentii economici, dar fara prea mari rezultate. Zeci de hectare de teren, zeci de cladiri si hale industriale dispersate in tot judetul nu isi gasesc, in aceasta perioada, cumparatori nici la a treia licitatie. Anul acesta, rata de valorificare a bunurilor la licitatii a fost sub 10%, ceea ce inseamna extrem de putin ca sume recuperate prin metoda de executare silita enuntata, recunoaste chiar directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Calinoiu. "Sunt sute de agenti economici in aceasta situatie. Noi nu vindem bunurile nici dupa trei licitatii. Piata imobiliara merge foarte greu si la terenuri, cladiri, dar si la hale, utilaje. Anul acesta am valorificat sub 10% din ceea ce am scos la vanzare. Dupa trei licitatii facem reevaluarea bunurilor si mai scoatem odata la vanzare. Dar tot nu se vand. In comparatie cu bancile, care pot sa lase pretul cat doresc si sa vanda, intr-un final, celor care ofera pretul cel mai mare, noi nu putem sa facem acest lucru", a spus Calinoiu. Daca nu se vand bunurile la prima licitatie, atunci Fiscul scade pretul cu 25% la urmatoarea, iar la a treia, mai scade cu 25%. Daca nu s-au vandut terenurile sau halele nici dupa trei licitatii, atunci Finantele fac o reevaluare, in care, evident, mai scade pretul, dar degeaba. Nici dupa reluarea procesului, Fiscul nu are cui sa vanda.

O executare silita dureaza trei - patru ani

O actiune a Fiscului de executare silita a unei firme dureaza o vesnicie. Firma ale carei bunuri sunt puse sub sechestru contesta in instanta decizia Fiscului, aspect care nu convine deloc oamenilor legii, dar acestia nu au ce face: nu pot continua executarea. Seful DGFP Dolj sustine ca procedurile sunt greoaie si de durata: "Poate sa dureze si cativa ani executarea silita. Daca exista o contestatie la executare, atunci noi nu putem sa-i facem nimic agentului economic pana nu se incheie procesul".

Tertul poprit prinde contur

Cum piata imobiliara este blocata si, oricat ar scadea pretul, nu vine nimeni pe la licitatii, Fiscul a intensificat o metoda relativ noua in legislatie, care permite sa blocheze activitatea unei firme care are datorii la stat: tertul poprit. Adica, daca un client oarecare are de achitat o suma catre o firma care este datoare la Fisc, atunci Finantele inainteaza o adresa catre acea firma, practic obligand-o ca in loc sa plateasca datoria catre societatea care i-a emis factura, sa achite direct in conturile statului. Dar si la aceasta metoda exista posibilitati de combatere. Firmele debitoare contesta in instanta actiunea Fiscului de a face poprire catre terti. "Si aici se complica lucrurile", recunoaste Calinoiu.
Cum scapa firmele si de poprirea conturilor
Dintre toate formele de executare silita, sechestrul este, de departe, cea mai paguboasa pentru stat si de durata. Cea mai eficienta este poprirea conturilor bancare. De regula, cine are sumele blocate in conturi (poprirea se face pe sumele prezente si viitoare, deci si banii care vor intra in cont sunt aspirati de catre Fisc) merge si achita din debite. Totusi, firmele practica de ani buni alte metode de sustragere de la plata, chiar daca au conturile blocate. Ele isi deschid temporar alte conturi, la alte banci, prin care fac operatiuni rapide. Totul poate dura chiar de la o zi, pana la cateva zile.