Intreprinderile mici si mijlocii obtin foarte greu granturi. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) in randul a 900 de IMM-uri din intreaga tara. Dintre acestia, peste 52% dintre repondenti considera ca accesul la finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene si altor surse este ingradit de procedurile birocratice si greoaie.
La aceste neajunsuri se mai adauga informatiile insuficiente sau neadecvate si lipsa de transparenta in aplicarea procedurilor de evaluare a proiectelor. Cu toate acestea, un procent important dintre intreprinzatorii care au facut obiectul sondajului, respectiv 32,7%, au accesat fonduri europene sau nationale de finantare a IMM-urilor.
Potrivit anchetei, motivul principal invocat de IMM-uri ca piedica in obtinerea de fonduri nerambursabile este faptul ca aceste programe de finantare nu se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii, opinie impartasita de 62,1% dintre repondenti.
Analizand situatia IMM-urilor care au accesat fondurile nerambursabile pe clase de marime, se constata ca intreprinderile mijlocii au accesat in cea mai mare masura fonduri nerambursabile - 42,86% din totalul celor intervievati. Prezent la publicarea rezultatelor sondajului, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele (foto), a apreciat ca birocratia la accesarea fondurilor nerambursabile este o necesitate.
“Trebuie sa dovedim ca banii contribuabililor europeni au fost cheltuiti cum trebuie. Trebuie sa dovedim acest lucru Comisiei Europene, Parlamentului European si Curtii de Conturi Europene, de aceea nu avem o alta optiune, trebuie sa avem o procedura stricta“, a precizat Scheele.
In opinia sa, intreprinderile ar trebui sa se concentreze mai mult pe eficientizarea activitatii si mai putin pe extinderea capacitatilor si a recomandat investitii in zona rurala prin programul SAPARD.