Un numar se 100 de oameni de cultura, printre care Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Gabriela Adamesteanu si Victor Ioan Frunza, au semnat o scrisoare de protest fata de impunerea CAS pe drepturile de autor, adresata premierului, presedintelui Romaniei, Avocatului Poporului si Curtii Constitutionale.
"Impunerea CAS pe drepturile de autor, in dispretul Constitutiei Romaniei si a unor legi nationale si internationale care apara proprietatea intelectuala, ne obliga pe noi, semnatarii acestei scrisori de protest, creatori si detinatori de drepturi de autor, sa protestam cu fermitate si sa cerem Guvernului Romaniei ori Curtii Constitutionale sa corijeze o decizie neconstitutionala si care ii va face pe cei mai multi dintre detinatorii de drepturi de autor sa traiasca la limita de jos a subzistente", se arata in scrisoarea de protest, potrivit NewsIn.
In scrisoare se mai precizeaza ca semnatarii vor folosi, pentru rezolvarea cererii lor, toate formulele legale de protest, atat pe plan national, cat si pe plan international.
"Guvernul Romaniei nu trebuie sa puna niciodata biruri sociale pe creatie, pentru ca rezultatele acesteia nu sunt produse de serie, sunt produse unicat!, chiar si atunci cand un jurnalist ori un scriitor scrie un text critic la adresa guvernarii sau a clasei politice. Talentul, harul si travaliul interior al fiecaruia dintre creatori nu sunt mediate nici de Fisc, nici de cei de la putere, ci numai si numai de Bunul Dumnezeu. Noi realizam opere culturale, artistice, stiintifice si info-educationale unicat, taxate numai de talent, stil si educatie. In al doisprezecelea ceas, opriti exodul de creiere din Romania si saracirea celor care apara prin operele lor unice identitatea culturala si spirituala a Romaniei!", se mai arata in scrisoare.
Protestul a fost initiat de scriitorul Dan Mircea Cipariu (presedintele Sectiei Poezie a Uniunii Scriitorilor din Romania), scriitoarea Cornelia Maria Savu (redactor revista "Cultura") si artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Scrisoarea a fost semnata pana vineri de 100 de scriitori, jurnalisti, actori, regizori, oameni de muzica si artisti plastici, printre acestia numarandu-se Maria Raducanu, Ion Barbu, Mike Godoroja, Bedros Horasangian, Simona Sora Constantinescu, Dan Silviu Boerescu si Clara Voda. Documentul va fi completat cu semnaturi pana duminica, urmand ca apoi sa fie trimis spre premierul Emil Boc, presedintele Traian Basescu, Avocatul Poporului si Curtea Constitutionala.