Acest lucru se poate spune tinind cont de rezultatele controlului efectuat in perioada 21 februarie - 2 martie pe platforma siderurgica galateana de o echipa de comisari ai Garzii de Mediu din intreaga tara, la dispozitia comisarului general al Garzii Centrale de Mediu, Silvian Ionescu.

Cu aceasta ocazie s-au verificat stadiul realizarii programului de conformare in domeniul protectiei mediului si a indeplinirii masurilor stabilite in urma finalizarii controlului din luna decembrie, investitiile in ceea ce priveste protectia mediului, existenta autorizatiilor sau acordurilor de mediu. Controalele ample ale comisarilor Garzii de Mediu au scos la iveala faptul ca inca exista probleme in ceea ce priveste protectia mediului, unul dintre exemple fiind gradul de conformare a instalatiilor controlate cu cerintele de mediu, acesta fiind doar de 20%. Astfel, s-a constatat faptul ca nu s-au realizat masurile stabilite cu ocazia ultimului control, la UOR fiind vorba de trei masuri neindeplinite, la ULP doua masuri, in timp ce la UETU numarul masurilor nerealizate este de sase.

Comisarii Garzii de Mediu au stabilit o lista cu masurile generale, cit si cu cele specifice la nivelul uzinelor, care va trebui luate de catre Arcelor Mittal pentru remedierea deficientelor in termenele stabilite de organele de control. Astfel, este vorba despre introducerea evidentei corespunzatoare a deseurilor pentru toate tipurile de deseuri rezultate din procesul tehnologic, solicitarea si obtinerea avizelor de mediu pentru instalatiile cu activitate sistata, solicitarea actelor de reglementare necesare realizarii investitiilor noi si dezafectarilor propuse. Pentru neconformitatile constatate in timpul controlului Garda Nationala de Mediu va stabili in urmatoarele zile sanctiunile care vor fi date combinatului galatean.

Acest control a fost dispus inainte de data de 17 martie, data la care comisarii de mediu vor trimite organelor de specialitate documentatia necesara pentru intocmirea dosarelor penale ale persoanelor din conducerea Arcelor Mittal Galati responsabile de nerealizarea la termen a masurilor prevazute in programul de conformare in domeniul protectiei mediului.

In numarul urmator al ziarului vom prezenta principalele deficiente constatate la nivelul uzinelor, precum si masurile impuse de comisarii Garzii de Mediu.

Problemele de mediu la Arcelor Mittal Galati nu mai sint de mult timp o noutate si ramine de vazut cind vor fi remediate toate neregulile.