Judetul Bihor se confrunta, in ultima perioada, cu o situatie pe cat de ciudata, pe atat de eficienta pentru micii intreprinzatori. Este vorba de faptul ca tot mai multe SRL-uri renunta la acest statut, iar cei care le-au detinut se autorizeaza din nou, dar ca Persoane Fizice sau ca Asociatii Familiale, pentru a nu mai tine evidenta contabila asupra marfii vandute si a nu mai avea nevoie de case de marcat electronice fiscale.
Bihorul este in pericol de a deveni un judet de Persoane Fizice (PF) sau Asociatii Familiale (AF), mai ales in zonele rurale. Pentru a scapa de fiscalitatea impovaratoare, comerciantii au decis sa renunte la SRL-uri si sa se reautorizeze legal. Ca Persoana Fizica nu sunt obligate sa foloseasca case de marcat fiscale, nu trebuie sa angajeze contabili si nici sa foloseasca cantare sofisticate, electrice si performante in activitatea lor, asta in timp ce ei se chinuiesc sa supravietuiasca pe piata si sa faca cheltuieli suplimentare.
"Nu exista zona in judet in care aceasta practica sa nu se realizeze, dar cele mai multe "treceri" de la SRL la PF au loc in zona Beiusului, in comunele si satele din acea zona. Desi noi credem ca toata lumea trebuie sa utilizeze case de marcat fiscale, PF ignora aceasta obligatie, fluturand prin fata comisarilor nostri o decizie a DGFP Bihor prin care, potrivit Codului fiscal, PF nu sunt obligate sa utilizeze case de marcat. Trist este ca, desi noi aplicam amenzi cuprinse intre 80 si 200 de milioane de lei vechi, instanta, in loc sa-i oblige sa plateasca amenzile, le da avertismente. Nu este normal sa se intample asa ceva", ne-a declarat Calin Gal, comisarul-sef al Garzii Financiare Bihor.

Comisarii Garzii Financiare se plang ca le scapa printre degete comercianti din zonele rurale si, desi ii amendeaza, in justitie se schimba datele problemei.
"In cazul SRL-urilor prinse fara case de marcat noi aplicam amenzi, dar in instanta se schimba lucrurile. Tot ceea ce este peste 80 de milioane ca amenda, instanta transforma in avertisment", a precizat seful Garzii din Bihor. De asemenea, sunt si comercianti care activeaza in pietele din Oradea sau din celelalte localitati ale judetului, care au renuntat la SRL sau care le-au dezactivat si functioneaza acum ca PF pentru a scapa de controale si cheltuieli suplimentare.
Vasile Farc, purtatorul de cuvant al DGFP Bihor, ne-a declarat ca stie de acest fenomen si ca institutia pe care o reprezinta a trimis la sediul Ministerului Economiei si Finantelor o adresa, prin care se aduce la cunostinta conducerii ministerului ceea ce se petrece in teritoriu si despre faptul ca nu este corect ca unii sa fie obligati sa utilizeze case de marcat, iar altii sa nu le foloseasca desi au acelasi obiect de activitate. "Raspunsul nu poate veni decat intr-un singur mod, prin schimbarea legislatiei in domeniul fiscal, mai precis prin modificarea Codului fiscal",
ne-a declarat Vasile Farc.
In comunele si satele din imprejurimile Oradiei, ca de exemplu in Santandrei, Girisu de Cris, sau Tarian, aproape toate SRL- urile au fost desfiintate, iar proprietarii acestora s-au reautorizat ca PF. Unul dintre acestia, respectiv Kohr Iosif, ne-a declarat ca motivul pentru care a recurs la aceasta practica, legala de altfel, a fost de a reduce cheltuielile. "Era destul de complicat pentru mine sa angajez si contabila, sa am si angajati, sa cumpar si casa de marcat electronica fiscala si cantare electronice, care m-ar fi costat destul de mult la veniturile pe care le pot obtine cu ABC-ul pe care il am. Acum nu mai trebuie sa fac cheltuieli in plus, iar impozitul este fix si relativ mic fata de cel pe care il plateam pe cand activam ca SRL", a conchis PF Kohr Iosif.