Luni, la Prefectura Bihor a avut loc intalnirea dintre primarii localitatilor bihorene si conducerile Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bihor, OJCA Bihor, APIA Bihor in legatura cu imbunatatirea ritmului de depunere a cererilor de sprijin in cadrul schemei de plati directe.
Incepand cu anul acesta, Romania, ca stat-membru al Uniunii Europene, poate acorda sprijin in cadrul urmatoarelor scheme de plati directe: Schema de plata unica pe suprafata (SAPS); Plati nationale directe complementare (PNDC); Plati compensatorii pentru fermierii din zonele cu handicap natural - zone montane (LFA); Schema pentru culturi energetice; Schema de plata separata pentru zahar. Pentru a beneficia de plati directe, fermierii bihoreni trebuie sa depuna, in perioada 1 martie-15 mai, o cerere in forma ceruta de APIA. Cererile se depun la Centrele locale APIA sau la Sucursala judeteana, in functie de dimensiunea exploatatiilor. Pe 3 mai s-a facut o analiza a stadiului depunerii acestor cereri, constatandu-se urmatoarele: suprafata totala eligibila estimata - 309.953 ha din care arabil vii si livezi - 211.459 ha pajisti naturale - 98.494 ha. Totalul suprafetei pentru care s-au depus cereri este de 192.418,71 ha, adica 62,08%, acest procent de suprafata situand judetul Bihor pe locul 39 din 42 de judete.
Detasarea personalului DGADR si OJCA catre APIA pentru mobilizarea celor care au depus cereri
Avand in vedere aceasta situatie necorespunzatoare, conducerea Prefecturii Bihor a organizat, ieri, o intalnire a DADR, APIA si OJCA cu primarii din unitatile administrativ-teritoriale unde procentul de depunere a cererilor este foarte scazut fata de program. Astfel, au fost invitate 16 primarii, dintre care 7 - respectiv Campani, Capalna, Diosig, Marghita, Sinteu, Suplacu de Barcau si Pietroasa, pentru un numar mic de cereri depuse de micii fermieri si 9 - respectiv Bors, Bulz, Cetariu, Girisu de Cris, Ineu, Santandrei, Suplacu de Barcau, Soimi si Tulca, pentru nedepunerea cererilor pentru pasunile aflate in proprietatea acestor primarii. Cu ocazia acestei intalniri s-au stabilit urmatoarele: detasarea personalului de la OJCA si DADR in aceste unitati administrativ-teritoriale, pentru mobilizarea persoanelor care nu au depus cereri, sprijinirea acestora in completarea cererilor, inclusiv identificarea parcelelor pe harti; primariile, prin personalul de specialitate de la nivelul acestora, vor mobiliza cetatenii in vederea prezentarii acestora la Centrele locale APIA in vederea depunerii cererilor; urgentarea intocmirii documentatiilor de catre primarii, in vederea depunerii de catre acestea a cererilor pentru pasunile aflate in proprietatea primariilor.
Stabilirea modului de aplicare a platilor directe in zootehnie
De asemenea, a fost prezentat Ordinul MAPDR nr. 295/2007 pentru stabilirea modului de implementare, a conditiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati nationale directe complementare in sectorul zootehnic, in acord cu reglementarile comunitare in domeniu. Totodata, s-a transmis tuturor primariilor din judet o adresa in care sunt prezentate pe scurt prevederile acestui Ordin, astfel incat fermierii din zootehnie sa-si poata depune cererile in termenul legal, respectiv pana la 31 mai 2007 (Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial
nr. 283 din 27 aprilie 2007). In baza acestui Ordin, in cadrul platilor nationale complementare, in sectorul zootehnic (PNDC) se acorda o prima pe exploatatie producatorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care detin, cresc si exploateaza animale de productie, identificate si inregistrate in sistemul national. Pentru bovine se acorda in urmatoarele conditii: exploatatia sa fie de minimum 3 capete de bovine; varsta bovinelor sa fie de minimum 6 luni; exploatatia sa fie inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei; sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local.
Prima pe cap de animal se acorda producatorilor agricoli o singura data pe an, pentru ovinele si/sau caprinele care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: efectivul din exploatatie sa fie de minimum 50 de capete de ovine/25 de capete de caprine, care au fatat in anul 2007; efectivul de ovine/caprine pentru care se solicita prima este inscris in Registrul agricol la data de 31 decembrie 2006; efectivul de ovine/caprine pentru care se solicita prima sa fie mentinut in exploatatie in perioada de control 1 iunie-31 august, la adresa mentionata in cerere; sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local. Pentru a beneficia de prima, solicitantii trebuie sa depuna o cerere la sucursala judeteana a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, pana la data de 31 mai 2007.