Proprietarii de animale din Bihor au fost foarte constiinciosi, marea lor majoritate depunand la Directia pentru Agricultura sau la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura cererile pentru obtinerea subventiilor.
Pentru a beneficia de prima, solicitantii trebuie sa depuna cererile la sucursala judeteana a Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura pana la data de 15 iunie. Masura este necesara pentru stabilirea modului de implementare a conditiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru platile nationale directe, complementare din sectorul zootehnic. Legea 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura a fost modificata si completata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului din 21 mai 2007. Conform datelor furnizate de Directia Agricola Bihor, judetul se situeaza pe unul dintre locurile fruntase. Pana la data de 31 mai, 80% dintre zootehnistii bihoreni au depus cererile pentru platile nationale.
Octavian Avramut cere zootehnistilor sa depuna cererile pentru subventii. "Nu este stabilita suma concreta care se va acorda zootehnistilor. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vrea doar inregistrarea tuturor fermelor pentru a putea stabili plafonul national. De asemenea, nu s-a facut selectia fermelor care urmeaza sa fie sprijinite deoarece Ministerul nu a elaborat criteriile", a declarat Octavian Abramut, directorul executiv al DADR Bihor.
Ministerul prevede ca efectivul de ovine/caprine pentru care se solicita prima trebuie sa fie mentinut in exploatatie la adresa mentionata in cerere pe toata perioada (16 iunie-15 septembrie) in vederea efectuarii controlului pe teren de catre personalul APIA.
Bihorul a trimis Ministerului 7.467 de cereri pentru bovine si 810 cereri pentru ovine/caprine.