Jurnalul.ro : Razboiul prunelor: Magiunul de Topoloveni a fost clonat de reteaua Lidl

Se zice ca un produs ajunge brand atunci cand toti si-l doresc atat de mult incat incepe sa fie copiat. Bibiana Stanciulov, producatorul "Magiun de prune Topoloveni", tocmai a descoperit o alta fata a succesului: reteaua de supermarketuri Lidl distribuie de cateva luni un magiun de prune produs sub marca proprie, o copie ieftina a singurului produs alimentar romanesc protejat la nivelul UE.

Initial reprezentantii retailerului au luat legatura cu Stanciulov pentru a-i cere sa produca sub marca Lidl. "Mi-au oferit posibilitatea sa lucreaz sub brandul lor, dar am refuzat pentru ca ar fi insemnat sa dau cu piciorul la toata munca mea de pana acum. Stiti ce au facut? Prin decembrie, au aparut pe piata cu magiunul de prune botezat Sympathica si de cateva luni il comercializeaza", ne-a declarat Stanciulov, proprietarul Sonimpex Serv Com.Diferentele intre cele doua produse sunt majore, atat din punct de vedere al pretului de raft cat, mai ales a procesului tehnologic prin care sunt obtinute. Reteta dupa care se fabrica magiunul la Topoloveni, in judetul Arges, e atestata inca din 1914 si are un singur ingredient, "prune proaspete romanesti". Nu se adauga zahar, iar din cinci kilograme de fructe se obtine un kilogram de magiun. Produsul similar distribuit in reteaua Lidl este, potrivit datelor de pe eticheta, obtinut din concentrat de prune si suc concentrat de prune.

"Pentru ca am protectie de marca, voi actiona pe toate caile legale impotriva acestui retailer, sesizand institutiile abilitate ale statului. Un proces este greu de purtat cu un lant atat de puternic, dar am incredere ca institutiile statului isi vor face treaba", spune Stanciulov.

Brand protejat in UE"Magiunul de prune Topoloveni" este primul brand romanesc protejat de sistemul de calitate european al denumirilor de origine protejata si indicatiilor geografice protejate. Incepand din aprilie 2011, magiunul detine certificarea europeana denumita "Indicatie Geografica Protejata", ceea ce echivaleaza cu drepturile de autor. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate face acest magiun in afara de producatorul atestat, iar orice tentativa de a copia originalul va fi judecata ca fiind plagiat. Indicatia Grafica Protejata reprezinta recunoasterea autenticitatii produsului, a traditiei, a istoriei si a exceptionalelor calitati ale produsului, plasandu-l in categoria premium. "Daca nu aveti nici o inregistrare, nici o protectie, oricine te poate ataca, poate vinde dulceturi si gemuri pe a caror eticheta figureaza doar inscriptia ca sunt produse in UE. Produse unde, pe stanga, pe dreapta? La fel de bine pot fi produse in jurul Bucurestiului, dupa o reteta doar de ei stiuta", spune Stanciulov. Tine sa precizeze insa ca are o colaborare buna cu cele mai mari lanturi de retail (Metro, Real, Selgros, Careefour, Billa, MegaImage, Auchan, Cora sau Kaufland).

Ea nu poate cuantifica deocamdata la cat se ridica pierderile cauzate de concurenta neloiala. "Din cauza zapezilor din primele luni ale anului, vanzarile au scazut indiferent de canalul de distributie. De abia de acum incolo vom putea determina care e impactul financiar pe care in are aparitia acestei clone", explica Stanciulov. Reteaua Lidl are 136 de magazine in Romania. Magazinele lantului german de tip discount au in rafturi circa 1.200 de produse, 80% dintre acestea fiind marci proprii.

Un dulce sanatosProfesorul Gheorghe Mencinicopschi si Larex au certificat magiunul de Topoloveni ca fiind cel mai sanatos si natural produs de acest fel din Romania. Domnul prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomanda Magiunul de prune Topoloveni ca pe un "dulce sanatos", cu efecte benefice asupra sanatatii oaselor, fiind indicat copiilor, adolescentilor, femeilor pre- si postmenopauzale, barbatilor, batranilor, datorita continutului de bor (3,5mg/1000g) care previne aparitia osteoporozei, faciliteaza asimilarea calciului, magneziului si a vitaminei D, elemente foarte importante pentru sanatatea sistemului osos. Continutul de xylitol natural opreste demineralizarea dintilor (nu permite aderarea placii la dinti) si remineralizeaza dintii atunci cand exista deja carii formate. Magiunul are efect antistres, intareste mecanismele naturale de adaptare la stres si previne aparitia oboselii cronice, stimuleaza procesele naturale de detoxifiere, previne constipatia, imbatranirea precoce, are efect anti-aging oferind stralucire si tinerete tenului; este energizant general al organismului, prin furnizarea de combustibil gata de utilizat de catre creier, muschi, alte organe vitale, Nu in ultimul rand, spune dr Menci, magiunul previne aparitia diabetului de tip 2 (datorita indicelui glicemic scazut, 39/100 gr produs), a aterosclerozei, a bolilor cardio-vasculare, a bolilor vasculare cerebrale, a unor tipuri de cancer (in special a cancerului de colon), a bolilor Parkinson si Alzheimer.